Offermanns weg als burgemeester Meerssen door affaire-Van Rey

Ricardo Offermanns vertrekt per 1 januari als burgemeester van de gemeente Meerssen. Dat heeft hij volgens de NOS vanavond in een persverklaring laten weten. Offermmans heeft bij zijn kandidaat-stelling voor het burgemeesterschap van Roermond verkeerd gehandeld door informatie aan te nemen van VVD-wethouder Jos van Rey.

Offermanns (tweede van rechts) in juni van dit jaar. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Ricardo Offermanns vertrekt per 1 januari als burgemeester van de gemeente Meerssen. Dat heeft hij vanavond in een persverklaring laten weten. Offermmans heeft bij zijn kandidaat-stelling voor het burgemeesterschap van Roermond verkeerd gehandeld door informatie aan te nemen van VVD-wethouder Jos van Rey.

De voormalige burgemeester zegt “met pijn in zijn hart deze beslissing te nemen”. Dat deed hij naar eigen zeggen na “langdurig beraad”:

“Ik neem afscheid van een beroep dat mij veel voldoening en vreugde gaf in een bijzondere gemeente. Meerssen is niet gediend met een omstandigheid waarbij de onontbeerlijke vertrouwensband tussen gemeenteraad en burgemeester ter discussie staat.”

Gisteren trok Offermanns zich al terug als kandidaat-burgemeester van Roermond. Hij bood in een brief aan minister Spies van Binnenlandse Zaken zijn excuses aan voor “de ontstane situatie”. De benoemingsprocedure voor de burgemeester van Roermond wordt opnieuw in gang gezet. Offermanns was zes jaar burgemeester in de Limburgse plaats.

Van Rey speelde informatie over procedure door

NRC Handelsblad meldde afgelopen zondag dat Van Rey Offermanns in een telefoongesprek twee vragen heeft doorgespeeld die tijdens het sollicitatiegesprek aan de orde zouden komen. Een van de vragen ging over veiligheid, een belangrijk VVD-thema.

Van Rey stapte gisteren op als wethouder en als VVD-senator vanwege de verdenkingen tegen zijn persoon. “Ik zal blijven vechten, maar aanblijven is niet in het belang van Roermond”, aldus Van Rey.

VVD-fractie stapt uit gemeentebestuur Roermond

Naar aanleiding van alle negatieve publicteit besloot de VVD-fractie vanmiddag uit de coalitie van Roermond te stappen. De fractie zei het besluit te hebben genomen uit solidariteit met Van Rey. De VVD zat in het college met het CDA, PvdA en de lokale Partij Voor De Eenheid.