Obama of Romney president? Gary Johnson doet ook in 40 staten mee

Het debat van afgelopen nacht gold als laatste tv-debat van de Amerikaanse campagne. Komende nacht is er echter nog ééntje: het zogenaamde ‘third party’-debat, met onafhankelijke kandidaten. Libertariër Gary Johnson doet bijvoorbeeld in maar liefst 40 staten mee.

Obama vandaag op een campagnebijeenkomst in Florida. Foto AFP / Mandel Ngan

Het debat van afgelopen nacht gold als laatste tv-debat van de Amerikaanse campagne. Komende nacht is er echter nog ééntje: het zogenaamde ‘third party’-debat, met onafhankelijke kandidaten. Libertariër Gary Johnson doet bijvoorbeeld in maar liefst 40 staten mee.

De bekende talkshowhost Larry King, die het debat tussen de onafhankelijke kandidaten leidt, zei gisteren op Politico.com dat hij vindt dat Johnson aan de debatten met Obama en Romney had moeten kunnen meedoen omdat hij in zoveel staten op het stembiljet staat. King betreurt het dat de onafhankelijke kandidaten nog vrijwel geen aandacht hebben gekregen tijdens deze campagne. In het debat van vannacht hoopt hij ze een stem te geven.

Zeer liberale Johnson tegen hoge defensieuitgaven

Gary Johnson is een zakenman en de voormalige gouverneur van New Mexico. Hij profileert zich als de kandidaat van de libertariërs: Johnson is voor legalisering van drugs, abortus en het homohuwelijk en vindt dat Amerika zich niet moet bemoeien met buitenlandse conflicten. Daarom wil Johnson het defensiebudget met bijna de helft terugbrengen.

Bekijk hieronder een advertentie van Johnson:

Johnson probeert zich via de sociale media met de campagne te bemoeien. Gisteravond, toen Obama en Romney elkaar voor miljoenen televisiekijkers konden bestrijden, twitterde Johnson ook. Hij probeerde beide kandidaten aan te vallen, als het kon in één en dezelfde tweet:

Twitter avatar GovGaryJohnson Gov. Gary Johnson Tonight we saw two men with two very different plans… on how to increase our debt & decrease our civil liberties. #debate #johnson2012
Twitter avatar GovGaryJohnson Gov. Gary Johnson #Romney says he supports #Obama‘s use of #drones. I am the only candidate who will not use drones to murder innocent people. #debate

Green Party wil aandacht voor klimaat en duurzaamheid

Naast Johnson doet ook Jill Stein van de Green Party vanavond mee aan het ‘third party’-debate van de Free & Equal Elections Foundation. Stein kwam een paar dagen geleden nog in het nieuws toen ze werd gearresteerd bij het tweede debat tussen Obama en Romney. Ze had graag willen meedoen, zei ze na afloop en sprak van “kiezersbedrog”.

Stein vraagt in haar campagne aandacht voor het klimaat en het hoge energieverbruik in Amerika, thema’s die geen enkele rol lijken te spelen in de strijd tussen Obama en Romney. Volgens Stein is niets minder een ‘Green Deal’ nodig. Qua buitenlandpolitiek staat ze voor een uitgesproken pacifisme.

Goode en Anderson risico voor Romney en Obama

Een oud-parlementariër van de Republikeinse partj, Virgil Goode, staat op het stembiljet in bijvoorbeeld Virignia, een swing state die Romney absoluut nodig heeft om Obama te kunnen verslaan. Goode zou Romney dus nog wel eens de broodnodige stemmen kunnen afsnoepen. Hij leidt de Constitution Party en pleitte in een interview op Salon.com onder meer voor het sneller terugdringen van het Amerikaanse tekort en strengere immigratieregels.

De vierde en laatste deelnemer aan het debat tussen de kleintjes van komende nacht is Rocky Anderson van de Justice Party. Hij de voormalige burgemeester van Salt Lake City en staat bekend als zeer progessief. Anderson was een fel criticus van het beleid van de regering-Bush en vindt dat Obama dat in grote lijnen heeft voortgezet. Hij strijdt vooral voor mensenrechten.

Anderson liet onlangs in niet mis te verstane bewoordingen weten wat hij van president Obama vindt:

Twitter avatar RockyAnderson Rocky Anderson I can’t endorse Obama after his sucking up to Wall St., poverty increase to pre-1965 levels, horrific maternal and infant mortality rates.
Twitter avatar RockyAnderson Rocky Anderson I can’t endorse Obama after his broken promises to end Bush tax cuts for rich, lay off med. marijuana, combat climate change, end war.

Het debat tussen de vierde onafhankelijke kandidaten is komende nacht tussen 3.00u en 4.30u Nederlandse tijd live te volgen via Al Jazeera English en Russia Today. Vragen stellen aan de kandidaten kan met behulp van de hashtag #AskEmThisLarry.