Nagebootste boeren

Meer dan ooit bestaat Nederland uit subculturen die niets meer van elkaar weten en begrijpen. Als uitgever Mai Spijkers in Pauw & Witteman (VARA) zijn succestrilogie Vijftig tinten vergelijkt met de Twilight-serie, dan zie je de gastheren kijken alsof ze water zien branden. De bij jongeren zeer geliefde vampierboeken en -films zijn in de hogere cultuur nauwelijks bekend, maar ook de deelnemers aan Boer zoekt vrouw (KRO) zal het weinig zeggen.

De nogal hoog oplopende ruzie tussen de KRO en de redactie van De wereld draait door (VARA) over de benadering van de agrarische realityshow heeft veel te maken met een cultuurkloof.

Eerdere seizoenen van Boer zoekt vrouw werden door presentatrice Yvon Jaspers aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk gepusht, maar dit jaar kwam dat er niet veel van. Als surrogaat werden fans uitgenodigd als Elle-hoofdredacteur Cécile Narinx en cabaretier Sanne Wallis de Vries. De laatste keek nu pas voor het eerst en was gegrepen door de absurditeit van het verheffen van sociaal gehandicapte plattelandsbewoners tot televisiester. Ze noemde drie van de vrouwelijke kandidaten „wezens” en Narinx vermoedde een martelkelder in de boerderij van Aad.

Dat schoot weer in het verkeerde keelgat van de KRO, die vervolgens verbood dat DWDD nog fragmenten zou uitzenden en dat KRO-coryfeeën als Jaspers en Arie Boomsma er hun opwachting zouden maken. Beide verboden werden gerespecteerd, behalve door de rubriek Lucky TV.

Ook hier zien we een cultuurkloof. De KRO leeft nog in de tijd dat je hergebruik van beelden gewoon verbieden kon. En dat het daarmee afgelopen was. Juist bij dat deel van Nederland dat neerkijkt op lelijke, slecht voor zichzelf opkomende mensen uit de provincie, moet je dat niet flikken. Dus deed Wallis de Vries vorige week het programma na met Playmobil-poppetjes en bracht ze gisteren drie cabaretiers mee die aan tafel heel aardige imitaties gaven van homoboer Willem (Bas Hoeflaak), boerin Henrieke (Martine Sandifort) en boer Aad (Remko Vrijdag).

De suggestie van Henriekes krachtig onderdrukte seksualiteit kwam opmerkelijk overeen met verschillende scènes in Toren C (VPRO). Ik heb nooit klachten gehoord over de visie op kantoorpersoneel in Toren C, maar op Twitter waren de meningen sterk verdeeld over de toelaatbaarheid van het imiteren van ‘gewone mensen’ in DWDD. Zeker is wel dat de hoofdpersonen van Boer zoekt vrouw allang geen gewone mensen meer zijn.