Miss Montreal klinkt ruig en ook intiem

Pop

Miss Montreal. Gehoord: 21/10 Kleine Komedie, Amsterdam. Herh: 23/10 De Veste, Delft; 25/10 Oosterpoort, Groningen.

Een in de piano ingebouwde biertap, persoonlijke anekdotes, echte tranen – Sanne Hans, voorvrouw van de band Miss Montreal, liet geen middel onbenut om de Kleine Komedie te veroveren. Na een zomer vol festivaloptredens is er nu een theatertournee, met meer ruimte voor akoestische instrumenten en experiment.

Sanne Hans brak door in 2008 en heeft inmiddels een derde album, I Am Hunter, uit. De rafelrand van haar stem zet ze graag in, waardoor ze in de eerste plaats een rockzangeres lijkt. Het aantrekkelijke van Miss Montreal is dat het een echte band is, geen solozangeres met gelegenheidband. Omdat de vier muzikanten met veel nuance en wisselende stemmingen spelen, kan Hans zich van verschillende kanten laten horen: ruig en ook intiem en strelend.

De nummers hebben een luchtige meezingkoortjes (Just A Flirt) maar kunnen ook diepdoorvoeld pijnlijk klinken (Better When It Hurts). Bij het concert werd ieder liedje anders uitgevoerd: met piano, met harp, in een Iers folkversie of met een knetterende solo op elektrische gitaar.

Hans is innemend door haar spontane gedrag en openhartigheid. Maar in de bijna drie uur durende show lag het accent te veel op die persoonlijke ontboezemingen. Sanne Hans is een aanwinst voor de Nederlandse muziek, zeker als haar show meer om muziek zou draaien.