Minister van Justitie in Japan stapt op na link met Yakuza

Keishu Tanaka bij zijn beëdiging als minister van Justitie op 1 oktober. Foto Reuters / /Kim Kyung-Hoon

De Japanse minister van Justitie is opgestapt. Officieel vanwege gezondheidsproblemen, maar Keishu Tanaka werd vorige week door een Japans tijdschrift beschuldigd van banden met misdaadorganisatie Yakuza.

Vrijdag meldde de 74-jarige minister, pas in dienst sinds 1 oktober, zich in het ziekenhuis met hartproblemen. Zijn opstappen is een nieuwe klap voor de regering van premier Yoshihiko Noda die sinds september 2011 aan de macht is.

Gangsterbruiloft

Tanaka heeft beaamd dat hij als matchmaker aanwezig was op een bruiloft van een gangster en op een feest dat gegeven werd door de grote baas van een misdaadsyndicaat. Dat was echter wel dertig jaar geleden en hij was toen niet op de hoogte van de banden die de bruidegom met de misdaadwereld had.

Kort na zijn aanstelling moest Tanaka al toegeven dat zijn partijtak geld had aangenomen van een bedrijf dat wordt gerund door een buitenlander. In Japan is dat illegaal. Tanaka zou het geld hebben teruggegeven.

Verkiezingen

Volgens Reuters zal premier Noda’s positie binnen de partij waarschijnlijk verder aantasten. Hij is de derde premier in drie jaar van de Democraten en lijkt de komende verkiezingen te zullen gaan verliezen. Vorig jaar september moest handelsminister Yoshio Hachiro al opstappen na opmerkingen over radioactieve straling in Fukushima.

Noda beloofde in augustus verkiezingen als onderdeel van onderhandelingen met de oppositie over belastingverhogingen. Sindsdien wordt elke poging wetsvoorstellen door het parlement te krijgen geblokkeerd door de oppositie om zo sneller tot verkiezingen te komen.