‘Meer betrokkenen bij affaire-Van Rey’

Jos van Rey is gisteravond opgestapt als senator en wethouder voor de VVD in Roermond. Zijn partijgenoot Ricardo Offermanns heeft zich teruggetrokken als burgemeesterskandidaat in Roermond en minister Spies (Binnenlandse Zaken, CDA) heeft besloten de hele benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester over te doen.

Daarmee heeft de affaire rond Van Rey een voorlopig hoogtepunt bereikt. Voorlopig, want inmiddels is duidelijk dat het lek in de procedure rond de burgemeestersbenoeming groter is dan alleen Van Rey en Offermanns. Marianne Smitsmans, fractievoorzitter van GroenLinks, zegt een bandopname van de rijksrecherche te hebben gehoord: „Ik ben geschokt. Ik heb dingen gehoord die ik niet had willen horen. Wat we nu weten, is nog niet de helft van wat zich werkelijk heeft afgespeeld.”

Dagblad De Limburger noemt alvast de naam van VVD-wethouder Vincent Zwijnenberg. Ook hij was kandidaat voor het burgemeesterschap van de Limburgse stad. Uiterlijk donderdag, tijdens een nieuwe raadsvergadering, wil Smitsmans helderheid scheppen over wie nog meer betrokken is bij het lekken.

Tegelijkertijd lijkt ook het corruptieonderzoek tegen Jos van Rey meer VVD-politici te raken. In het onderzoek zoekt justitie bewijs voor de verdenking dat Van Rey betrokken is bij verdachte onroerendgoedtransacties en het bevoordelen van projectontwikkelaars, onder wie Piet van Pol. Die maakte geld over aan een Roermonds adviesbureau dat verkiezingscampagnes voor VVD-politici organiseert en financiert, bevestigde Van Rey eerder tegenover deze krant. Justitie deed vrijdag ook een inval op het adres van dit bedrijf, Liba Adviesbureau, dat op naam staat van de zoon en dochter van Van Rey. Verschillende VVD’ers maakten gebruik van de diensten van Liba. Wie dat zijn, wilde Van Rey niet zeggen.

De wethouder maakte zijn afscheid gisteravond bekend in een extra raadsvergadering. Per brief aan minister Spies had Ricardo Offermanns, nu burgemeester in het Limburgse Meerssen, gisterochtend al zijn kandidatuur voor het burgemeesterschap ingetrokken. In de brief biedt hij zijn excuses aan: „Ik betreur de algehele gang van zaken en bied u en alle betrokkenen mijn oprechte excuses aan voor de ontstane situatie.” Hij heeft zich ziek gemeld. Een delegatie uit de gemeenteraad bespreekt vandaag met hem zijn positie in Meerssen.

De procedure voor het burgemeesterschap in Roermond wordt opnieuw gedaan. Daarmee geeft Spies gehoor aan een advies van de Limburgse commissaris van de koningin.

Het landelijk VVD-bestuur zegt de besluiten van Van Rey en Offermanns te respecteren. „We wachten de uitkomsten van het onderzoek af en nemen aan dat het recht zijn beloop heeft.”