Kortkolom economie

ABN Amro gedaagd in zaak Palm Invest

Rotterdam. De curator van het failliete beleggingsfonds Palm Invest heeft een kort geding aangespannen tegen ABN Amro. De bank zou medeverantwoordelijk zijn voor het feit dat beleggers miljoenen euro verloren. De oprichters van Palm Invest haalden in 2006 en 2007 27 miljoen euro op bij particulieren, onder meer door hun fonds de hemel in te prijzen in het programma Business Class van Harry Mens. De directeuren van Palm Invest zouden het geld in vastgoed in Dubai steken, maar gaven een groot gedeelte vervolgens aan zichzelf uit. De twee werden in 2010 veroordeeld tot 3,5 jaar cel. De curator eist via de rechter inzage in interne rapporten van de bank die zouden aantonen dat het geld niet naar het vastgoed in Dubai ging maar naar de directeuren zelf. ABN Amro zou te laat hebben ingegrepen. Tot dusver heeft de bank inzage in de interne rapporten geweigerd. (NRC)

BP stapt uit Russische joint venture

Rotterdam. Het Britse BP verkoopt zijn belang in het Russische oliebedrijf TNK-BP. Koper is het Russische Rosneft. Dat maakte BP maandag bekend. Voor het BP-aandeel van vijftig procent in de joint venture betaalt Rosneft 17,1 miljard dollar. BP krijgt er bovendien een aandeel van 12,84 procent in het door het Kremlin gecontroleerde Rosneft bij. Met een gedeelte van de opbrengst willen de Britten hun belang in Rosneft verder verhogen tot 19,75 procent.

De overeenkomst tussen BP en Rosneft hing al in de lucht. In het gezamenlijke bedrijf TNK-BP waren regelmatig conflicten tussen de Britten en de andere aandeelhouder AAR, een consortium van Russische oliemiljonairs. Door het aandeel te verkopen in ruil voor een belang in Rosneft, kan BP toch aanwezig blijven op de lucratieve Russische oliemarkt. (Novum)

Prijsdaling huizen blijft acht procent

Rotterdam. Koopwoningen die in september in andere handen overgingen waren in september 7,9 procent goedkoper dan in dezelfde maand vorig jaar. Daarmee blijft de prijsdaling ongeveer gelijk aan die van de afgelopen twee maanden. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde prijsindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. De huizenprijzen lagen in september op het niveau van begin 2004. Ten opzichte van de prijspiek in augustus 2008 zijn de prijzen zestien procent gedaald. Vorige week kwam het Kadaster met cijfers over de gemiddelde koopsom naar buiten. Daaruit bleek dat die gemiddelde koopsom in september twaalf procent was gedaald. De CBS-prijsindex is gecorrigeerd op fluctuaties in het soort verkochte woningen. (Novum)

Siemens stopt met zonnepanelen

Rotterdam. Siemens stopt met het maken van zonnepanelen. Het Duitse industriële conglomeraat wil zich vooral gaan concentreren op wind- en waterenergie. Het bedrijf meldde maandag in gesprek te zijn met verschillende potentiële kopers. Details werden niet gegeven. De hoge prijsdruk in de zonne-energiemarkt is volgens Siemens een van de redenen dat het onderdeel niet aan de verwachtingen heeft voldaan. De Europese Unie lanceerde afgelopen maand een campagne tegen de dump van goedkope zonnepanelen door Chinese bedrijven. De Chinese panelen zouden onder de kostprijs worden geëxporteerd. Verschillende zonnecelmakers in Duitsland hebben afgelopen jaar het faillissement aangevraagd. (Novum)