Kortkolom buitenland

FILE - In a Feb. 4, 1974 file photo, American Indian Movement (AIM) leader Russell Means, who is challenging incumbent Oglala Sioux Tribal President Richard Wilson in Thursday's election on the Pine Ridge Indian Reservation, laughs at news report which quoted Wilson as saying he will give AIM 10 days to get off the reservation after he is reelected "or else", in Pine Ridge, S.D. Means, a former American Indian Movement activist who helped lead the 1973 uprising at Wounded Knee, reveled in stirring up attention and appeared in several Hollywood films, died early Monday, Oct. 22, 2012 at his ranch in in Porcupine, S.D., Oglala Sioux Tribe spokeswoman Donna Solomon said. He was 72. (AP Photo/Jim Mone, File)
FILE - In a Feb. 4, 1974 file photo, American Indian Movement (AIM) leader Russell Means, who is challenging incumbent Oglala Sioux Tribal President Richard Wilson in Thursday's election on the Pine Ridge Indian Reservation, laughs at news report which quoted Wilson as saying he will give AIM 10 days to get off the reservation after he is reelected "or else", in Pine Ridge, S.D. Means, a former American Indian Movement activist who helped lead the 1973 uprising at Wounded Knee, reveled in stirring up attention and appeared in several Hollywood films, died early Monday, Oct. 22, 2012 at his ranch in in Porcupine, S.D., Oglala Sioux Tribe spokeswoman Donna Solomon said. He was 72. (AP Photo/Jim Mone, File) AP

Indiaanse activist Russell Means dood

SIOUX FALLS. De Amerikaanse indiaan Russell Means (72), voormalig activist en acteur, is gisteren overleden. Dat heeft een woordvoerder van de Oglala Sioux-stam gezegd. Hij was een van de initiatiefnemers van de opstand bij het plaatsje Wounded Knee in South Dakota in 1973. Daarnaast was hij bekend als acteur. Hij speelde onder meer in The Last of the Mohicans. (AP)

Emir van Qatar op bezoek in Gazastrook

Gaza-Stad. De emir van Qatar is vanmorgen in de Gaza-strook aangekomen. Het is voor het eerst sinds Hamas in 2007 de macht greep in het Palestijnse gebied dat een staatshoofd er op bezoek is. De emir doet de Gazastrook hulp cadeau ter waarde van 250 miljoen dollar. De betrekkingen tussen Qatar en Hamas zijn aanzienlijk verbeterd sinds Hamas zich afkeerde van het Syrische bewind van president Bashar al-Assad en van Iran. (Reuters, BBC)

Minister Japan al na drie weken weg

Tokio. De Japanse minister van Justitie is vandaag om „gezondheidsredenen” afgetreden. Keishu Tanaka (74) was pas drie weken in functie. Hij raakte in opspraak na berichten over banden met het misdaadsyndicaat Yakuza. Dertig jaar geleden had hij een gangster aan een vrouw geholpen en een feest van een prominente Yak uza-leider bezocht. Tanaka zei destijds niet van hun criminele achtergrond te hebben geweten. (AP, BBC)

Z-Korea: ballonnen met kritiek opgelaten

Seoul. Zuid-Koreaanse activisten hebben gisteren ondanks pogingen van de politie dat te verijdelen ballonnen naar Noord-Korea gestuurd met pamfletten vol kritische teksten over het Noord-Koreaanse regime. De Noord-Koreanen hadden vorige week gedreigd met beschietingen als de ballonnen werden opgelaten. Tot dusverre zijn er echter geen meldingen geweest van Noord-Koreaans geweld. (AP)

Onlusten laaien op in in westen van Birma

Rangoon. In het westen van Birma zijn gisteren opnieuw onlusten uitgebroken tussen boeddhisten en de islamitische minderheid van de Rohingya’s. Daarbij kwamen een boeddhistische inwoner en twee Rohingya-vrouwen om het leven. In juni werden ten minste 90 mensen, vooral Rohingya's, gedood bij massale ongeregeldheden tussen beide bevolkingsgroepen. Birma erkent de Rohingya's niet als Birmezen, ook al wonen velen van hen al vele generaties in het land. (AFP)