Knot in Kamer: opkopen obligaties ECB niet ongelimiteerd

Foto ANP / Phil Nijhuis

De aankopen van staatsobligaties van Zuid-Europese eurolanden door de Europese Centrale Bank (ECB) in het kader van het nieuwe opkoopprogramma zijn niet ongelimiteerd. Dat heeft president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot vanmiddag gezegd in de Tweede Kamer.

Bij de aankondiging van het nieuwe Outright Monetary Transaction-programma (OMT) kondigde ECB-president Mario Draghi nog aan “al het mogelijke” te doen om de euro te redden en daartoe onder voorwaarden onbeperkt staatsobligaties te gaan opkopen.

DNB-president Knot zei vandaag echter dat dit niet kan, omdat aan elke opkoopoperatie een limiet zit. “Maar ik kan me geen enkele interventie herinneren waarbij van tevoren werd aangekondigd wat de grens was”, verklaarde Knot de eerdere woorden van Draghi.

Knot: kans op uiteenvallen eurozone is heel klein

Omdat er een grens zit aan het bedrag dat de ECB aan Spaanse en Italiaanse staatsobligaties kan aankopen, sluit Knot niet helemaal uit dat de euro uit elkaar klapt. Volgens hem is de kans daarop wel “heel klein”, schrijft persbureau Novum. ECB-president Draghi noemde de euro eerder “onomkeerbaar”.

Knot zei verder dat de ECB op geen enkele manier kan meewerken aan een schuldherstructurering van de staatsschuld van eurolanden. Dat zou in strijd zijn met het verbod op monetaire financiering door de ECB, dat in het EU-verdrag is vastgelegd.