GroenLinks: kind moet meer dan twee ouders kunnen hebben

Foto ANP / Lex van Lieshout

Een kind moet wettelijk meer dan twee ouders kunnen hebben. De huidige wetgeving over ouderschap doet geen recht aan de diversiteit van gezinnen, vindt GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Zij diende vanavond een motie in de Tweede Kamer in met de vraag om onderzoek naar de wetgeving rond juridisch ouderschap.

Van Tongeren wil een discussie aanjagen over wie volgens de wet ouder mag zijn en of dat meer dan twee mensen kunnen zijn. Nu zijn de biologische ouders meestal de juridische ouders.

“Met de wet Lesbisch Ouderschap wordt eindelijk de juridische positie van roze gezinnen verbeterd. Dat werd tijd”, zegt het Kamerlid tegen persbureau Novum. Volgens Van Tongeren komt het vaak genoeg voor dat bijvoorbeeld ook de vader van het kind van lesbische ouders een rol speelt in het leven van zijn kind. Van Tongeren verwijst naar Engeland, waar het al mogelijk is dat drie volwassenen het ouderlijk gezag over een kind delen.

Twitter avatar GroenLiesbeth Liesbeth v Tongeren Loopt het in Den Haag een restaurantje binnen en krijg direct enthousiaste bijval voor het starten v discussie over ouderschapsvormen!

COC spreekt van ‘doorbraak’

Homobelangenvereniging COC Nederland spreekt van een “doorbraak” nu er over het wetsvoorstel wordt gediscussieerd. “Als dit wetsvoorstel wordt aangenomen, kunnen lesbische moeders, net als heteroseksuele vaders, hun kind straks gewoon op het gemeentehuis erkennen”, reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. Volgens het COC zullen jaarlijks zo’n driehonderd lesbische ouderparen van de nieuwe wet gebruikmaken.