iPad mini: Apple gaat de prijzenslag aan

De tablet-oorlog verandert in een prijzenslag. Apple onthulde vandaag de iPad mini, een 7,9 inch versie van de populaire tablet computer. Er was van tevoren al veel informatie over de kleinere iPad uitgelekt maar de belangrijkste eigenschap bleef bewaard: de prijs.

Wel een mini, geen mini-prijs. De kleinere iPad gaat 329 euro kosten, althans het goedkoopste model met 16 GB opslaggeheugen en alleen wifi. Dat is minder dan je voor een grote iPad betaalt (vanaf 499 euro) maar nog steeds duurder dan de belangrijkste Android concurrenten. Apple denkt dat het iOS-ecosysteem, met honderdduizenden applicaties voor het tablet-formaat, die meerprijs rechtvaardigt. Bovendien is het 7,9 inch scherm beduidend groter dan dat van de 7 inch concurrenten, zei Apples marketingdirecteur Phil Schiller tijdens een presentatie in San Jose San Francisco.

Met 100 miljoen verkochte iPads is Apple tot nu toe dominant in het marktsegment van de tablet computers. De eerste reeks concurrenten, in 2011, had moeite om het prijspeil van de iPad te evenaren met hun 10 inch tablets. Maar een jaar later  blijken de 7 inch Amazon Kindle Fire (HD-versie 199 dollar in de US) en de Google Nexus 7 (249 euro in Nederland) een aantrekkelijk alternatief : het zijn volwaardige tablets met een Android besturingssysteem, in de VS naadloos geïntegreerd met winkels voor digitale video en muziek. Daarom ziet Apple zich genoodzaakt de prijzenslag aan te gaan.

De kleine kannibaal

Apple was altijd huiverig voor een kleiner formaat tablet (Steve Jobs zag er bijvoorbeeld niets in), maar ontwierp onder druk van de oprukkende concurrentie toch een low budget versie van de bestaande iPad. Onder het motto: als er een concurrent moet komen, dan bouwen we die liever zelf. Analisten schatten dat de mini-tablet voor 20 procent zou kunnen kannibaliseren op zijn grote broer. In dat geval zou voor elke 5 verkochte iPad mini’s er één gewone iPad  minder verkocht worden.

De iPad mini heeft een lagere schermresolutie en een A5-processor. Om het verschil met de bestaande iPad te benadrukken introduceert Apple ook een verbeterde versie van het topmodel. De grote iPad  (‘vierde generatie’) krijgt een A6X-processor en een Lightning-poort, de nieuwe aansluiting die ook in de nieuwe iPhone 5 te vinden is.

Apple kon niet verder naar beneden met de prijs: de net aangekondigde iPod Touch, in feite een iPhone zonder telefoonfunctie, kost met zijn 4 inch scherm en 32 GB opslaggeheugen 325 euro. In de VS liggen die prijzen iets verder van elkaar: 299 dollar voor de iPod Touch en 329 dollar voor de iPad mini. En dan is er nog de iPad 2, te koop 399 euro. De ‘oude nieuwe’ iPad (derde generatie met Retina-scherm) zal in Nederland niet langer te koop zijn – die ooit zo overzichtelijke Apple-portfolio wordt toch behoorlijk ingewikkeld nu Apple het tempo van productpresentaties opvoert. Daarnaast: klanten die net een iPad van de derde generatie hebben gekocht zullen verbaasd zijn hun toestel nu al is ingehaald.

Specificaties iPad mini: 20 cm hoog, 13,5 cm breed, 7,2 mm dik, gewicht 312 gram, batterijduur 10 uur, 1024×768 scherm, Lighting connector, beschikbaar met wifi en 3G/4G.  329 euro voor 16 GB wifi, met 3G/4G: 459 euro. 32 en 64 GB versies zijn respectievelijk 100 en 200 euro duurder. De iPad mini is vanaf 2 november te koop, de 3G/4G versie is een paar weken later beschikbaar.

Windows 8 en Surface

Windows Surface tablet met keyboard verwerkt in de hoesWindows Surface tablet met keyboard verwerkt in de hoes

Later deze week start Apples concurrent Microsoft de verkoop van de eigen Surface-tablet pc’s  die op een aangepaste versie van het nieuwe Windows 8 draaien. Dat is de nieuwe editie van het besturingssysteem die zowel op pc’s als op tablet computers zal werken en radicaal is verbouwd voor aanraakbesturing.

Het Microsoft-aanbod vergt ook wat toelichting. De goedkoopste Surface-versie draait op Windows RT (de Windows 8 versie voor ARM-processors) en kost 499 dollar. Een RT-versie met uitklapbaar keyboard kost 599 dollar. Voor alle duidelijkheid: Windows RT kan niet met (alle) bestaande  Windows-software overweg. Later komt er nog een Surface Pro-versie die op Intel-processors draait en wel bestaande Windows-programma’s draait.

MS Office werkt overigens wel op de ARM-versies van Surface, maar Microsoft zal voor die tablets nieuwe ontwikkelaars moeten lokken om Windows Store apps te gaan maken. Dat zijn de apps die als gekleurde tegeltjes in het nieuwe startscherm van Windows 8 verschijnen.

Tegelijk met Surface introduceren ook andere computermerken tablets en computers die op Windows 8 draaien. Terwijl het aantal verkochte tablet-pc’s snel groeit, heeft de  wereldwijde pc-markt te kampen met een krimp. Afgelopen kwartaal nam het aantal verkochte pc’s met bijna 9 procent af.

Apples nieuwe computers

De nieuwe iMac heeft een dunner scherm gekregen.De nieuwe iMac heeft een dunner scherm gekregen.

Ook Apple zag het aantal verkochte desktops en laptops in het afgelopen kwartaal afnemen, maar die daling gaat beduidend minder snel dan de Windows-concurrenten. Dat komt het marktaandeel van de Macs ten goede. Apple introduceerde vandaag ook nieuwe modellen van de iMac (sneller, dunnere schermen), de 13 inch MacBook Pro (een retina-scherm met hogere resolutie) en een snellere versie van de Mac mini, een kleine desktop-pc zonder scherm of toetsenbord.

In de nieuwe iMacs is een gecombineerde harde schijf te vinden, de Fusion disk, die zowel uit een solid state disk (Flash) als een traditionele harde schijf bestaat. Het besturingssysteem regelt vanzelf dat applicaties snel opstarten vanaf SSD, terwijl grote (hoeveelheden) documenten op de harddisk bewaard blijven.

Voor specificaties: zie de Apple Store.