Indurain vindt het maar vreemd dat Armstrong zo aangepakt wordt

De afdaling van de Col du Galibier in de Tour van '93. Van links naar rechts: Indurain, Rominger en Mejia.
De afdaling van de Col du Galibier in de Tour van '93. Van links naar rechts: Indurain, Rominger en Mejia. Foto ANP / Ed Oudenaarden

“Armstrong heeft het altijd volgens de regels gespeeld”, zei vijfvoudig Tourwinnaar Miguel Indurain vandaag tegen het Spaanse Radio Marca. “Ik geloof nog in zijn onschuld.”

De Spaanse renner, die de Tour tussen 1991 en 1995 vijf keer achter elkaar won, vindt het “een beetje vreemd” dat eerst de Usada en gisteren ook de UCI Armstrong zijn zeven Tourzeges (1999-2005) afnemen op basis van getuigenverklaringen. Er was immers nooit een positieve test, zegt hij. “Het lijkt erop dat ze ineens met andere maten meten.”

Nooit een positieve test? Dat ging zo

In totaal zijn 26 mensen die in het verleden met Armstrong gewerkt hebben of in zijn omgeving verkeerden, onder ede gehoord voor het Usada-rapport. Onder hen zijn elf oud-ploeggenoten. Zij hebben in hun verklaringen uitgelegd hoe het team de dopingcontroles omzeilde of de pakkans minimaliseerde. Zo zou ploegleider Johan Bruyneel steeds minstens 24 uur van tevoren getipt zijn als er een controle op de planning stond en deden de renners aan het toedienen van ‘microdoses’: kleine hoeveelheden epo die minder lang traceerbaar waren.

Soms verstopten ze zich simpelweg voor controleurs of reisden ze af naar verre oorden waar de kans op een plotselinge controle veel kleiner was. Bovendien was epo voor 2000 nog niet goed op te sporen. Op bloedtransfusies kan nog steeds niet goed gecontroleerd worden.

En Armstrong zou wel degelijk een paar keer tegen de lamp zijn gelopen, maar hij wist de zaak dan te sussen. In ’99 testte hij positief op cortisonen, maar hij regelde een teruggedateerd doktersattest waarmee het middel, dat hij gebruikte “tegen zadelpijn”, door de vingers gezien werd. Volgens oud-ploeggenoot Tyler Hamilton testte hij in 2001 positief op epo tijdens de Ronde van Zwitserland, maar Armstrong zei toen tegen hem dat er “iets geregeld kon worden” met de UCI.

‘Destijds was het allemaal geen probleem’

Voor Indurain zijn die verklaringen echter niet genoeg.

“In die tijd deed hij alles volgens de regels en was er geen probleem. Alle zaken die tegen hem aangespannen zijn, heeft hij gewonnen. Nu gebruiken ze verklaringen van mederenners om hem die Tourtitels af te nemen.”

“Armstrong is altijd een vechter geweest”, zei Indurain ook nog tegen het radiostation. Het verbaast hem daarom dat de Amerikaan eind augustus de strijd staakte en ervoor koos niet langer te reageren op de aantijgingen.