Honecker begon zijn dag met een citroen

Erich Honecker, die van 1971 tot 1989 de hoogste chef was van de DDR, begon iedere dag met het opdrinken van een uitgeperste citroen. Elke dag liet hij zich na het ontbijt een half uur masseren. En dan volgde een onderzoek van zijn lijfarts. De details over Honeckers privéleven zijn nu opgetekend door de man die vanaf 1971 tot 1984 zijn persoonlijke butler én lijfwacht was. De nu 68-jarige Lothar Herzog beschrijft in een koele stijl het karakter van zijn chef. Kenmerkend was bijvoorbeeld dat hij geen enkele keer het woord tot hem heeft gericht. „Ik hoorde bij het meubilair.”

Honecker, schrijft Herzog, was geen reus. De meeste poltici die hij ontmoette keken op hem neer. Dat versterkte zijn minderwaardigheidscomplex, denkt Herzog. Maar hij probeerde zijn geringe lengte niet te compenseren met snedig op treden, grappen en charme. „Hij was geen Napoleon.”

Herzog beschrijft de burgerlijke rituelen van de top van het Politbureau, inclusief de worsten die aan een waslijn boven de tafel hingen op het eiland Vilm, het vakantieoord de partijtop.

Honecker die hield van de jacht en van naakt zwemmen (als niemand keek) was door en door eenzaam, concludeert Herzog. „Niet alleen menselijk maar ook in zijn oordeel. Vele waarheden liet hij niet meer tot zich doordringen.” Dat is de reden waarom hij zo vaak op reis was: een vlucht voor de politiek.