Froome wil graag als kopman naar de Tour

Chris Froome wil volgend jaar in de Tour graag zelf kopman zijn. Hij denkt geschikter te zijn dan Bradley Wiggins, teamgenoot bij Sky en de winnaar van de afgelopen editie.

Rotterdam. Als de route hem ligt, wil Chris Froome als kopman van Team Sky de Tour de France van volgend jaar in. „Als de Tour zo zwaar wordt als men zegt, dan wil ik daar graag mijn doel van maken”, vertelt de 27-jarige Brit aan Cyclingnews. Froome werd dit jaar tweede achter teamgenoot Bradley Wiggins, maar toonde zich bergop sterker dan zijn kopman. Volgens Froome is het aan de ploegleiding om te bepalen wie het kopmanschap toebedeeld krijgt. „Maar dat is nog niet aan de orde”, zegt Froome. „Ik ben er bovendien van overtuigd dat de ploegleiding eerlijk kijkt naar wie de beste kans maakt.” Wiggins heeft nog niet gezegd of hij zijn titel volgend jaar verdedigt. Froome denkt dat met de vele tijdritkilometers de Giro beter geschikt is voor Wiggins en dat de Tour met zijn zware parcours juist hem beter ligt. „Als het team per parcours de beste renners opstelt, dan is het sterkste onderdeel van Brad het tijdrijden en dat van mij het klimmen.”

De winnaar van olympisch brons op de tijdrit wil in ieder geval een team dat voor de volle honderd procent achter hem staat, net zoals achter Wiggins in de afgelopen Tour. „Het liefst heb ik dat ook in de Tour. Als dat niet kan, dan in de Vuelta of de Giro. Dat moet de volgende stap zijn.”

Het parcours van de honderdste Tour de France wordt woensdag gepresenteerd in het Palais des Congrès in Parijs. Novum