Frankrijk stuurt onbemande vliegtuigjes naar Noord-Mali

Frankrijk gaat onbemande vliegtuigjes naar West-Afrika sturen, waarschijnlijk voor surveillance in Noord-Mali dat in handen is van radicaal islamitische rebellen. Dat heeft een anonieme Franse defensiefunctionaris gisteren gezegd.

Het is een nieuw signaal dat Europa een steeds grotere rol opeist bij een poging de crisis in Mali op te lossen. Gisteren zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel Duitsland bereid is deel te nemen aan een Europese missie om het Malinese leger te trainen en van logistieke steun te voorzien. De Europese Unie verweegt zo’n trainingsmissie.

Frankrijk en de Verenigde Naties sturen aan op een buitenlandse interventiemacht die Noord-Mali moet heroveren op de rebellen, die banden hebben met Al-Qaeda. De vrees is dat Noord-Mali een nieuw Afghanistan wordt: een vrijhaven waar terroristen vrijuit kunnen trainen en aanslagen kunnen beramen. Het Malinese leger, dat sinds de coup in maart in een staat van wanorde verkeert, is niet opgewassen tegen de rebellen.

Frankrijk heeft logistieke steun, training en inlichtingen toezegd ter ondersteuning van Afrikaanse troepen, die het voortouw moeten nemen. Maar in Frankrijk overheerst teleurstelling over het gebrek aan voortvarendheid bij Mali’s buurlanden. Achter de schermen speelt Parijs daarom een steeds grotere rol.

Frankrijk werkt hierbij nauw samen met de VS. Hoge Franse en Amerikaanse militairen voerden gisteren overleg in Parijs over de veiligheid in de Sahara en het verzamelen van inlichtingen. Johnnie Carson, de hoogste Amerikaanse diplomaat voor Afrika, was ook aanwezig.

Door de aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi vorige maand, waarbij de ambassadeur omkwam, is bij de Amerikanen het besef gegroeid dat terrorisme een toenemend probleem is in de Sahara. Maar de VS hebben geen permanente militaire aanwezigheid in Afrika, in tegenstelling tot Frankrijk dat honderden troepen heeft gestationeerd in Senegal, Ivoorkust, Tsjaad en Gabon. De Amerikanen hebben wel hun capaciteit om inlichtingen te verzamelen uitgebreid met satellieten en spionagevluchten boven Noord-Mali om de rebellen in kaart te brengen.

Honderden strijders, voornamelijk uit Soedan en de Westelijke Sahara, zijn afgelopen weekend in Noord-Mali aangekomen om de rebellen te ondersteunen voorafgaand aan de komst van een interventiemacht, zeiden getuigen en een bron bij de veiligheidsdienst in Mali. De VN-Veiligheidsraad nam anderhalve week geleden een resolutie aan die Mali en zijn buurlanden 45 dagen geeft om een plan op te stellen voor de herovering van het noorden. (AP, AFP)