Europees Parlement keurt ECB-kandidaat Mersch af

De Luxemburger Mersch is competent en ervaren, vindt het Europarlement. Hij is alleen geen vrouw. Reden genoeg om hem niet te willen bij de ECB.

Iedereen zag het van verre aankomen: Yves Mersch, de Luxemburgse bankpresident die door de regeringsleiders van eurolanden was voorgedragen om directielid te worden bij de Europese Centrale Bank, kreeg gisteravond na een hoorzitting in het Europees Parlement een negatieve aanbeveling.

Dat betekent niet dat Mersch incompetent of te onervaren is voor de baan die sinds 31 mei vacant is. De hoorzitting ging prima, bevestigen de leden van het economisch en monetair comité van het parlement. Het probleem is dat Mersch geen vrouw is. „Wij protesteren tegen het feit dat de belangrijkste instelling van de EU komende zes jaar alleen door mannen wordt gerund”, zei Sharon Bowles, voorzitter van dit comité.

Daarmee heeft een groepje europarlementariërs – mannen én vrouwen – de volgende stap gezet in een machtsstrijd met euroleiders die al maanden duurt. Mersch (63) is de langst zittende bankpresident van de eurozone. In juni kozen de regeringsleiders hem als enige kandidaat voor de opvolging van de Spanjaard González-Páramo. Nieuwe directieleden krijgen een hoorzitting in het parlement, dat vervolgens stemt over de nominatie. Regeringsleiders mogen dit ‘advies’ negeren.

De parlementariërs protesteerden meteen omdat ze maar één kandidaat voorgeschoteld kregen. Zij wilden een vrouw kunnen horen of kiezen, en verdaagden in juli de hoorzitting. In een brief nodigden de parlementariërs de regeringsleiders uit alsnog met een vrouw te komen. Ze wilden beloftes dat er voortaan vrouwen op de shortlist staan. Na de zomer werd de zitting nogmaals uitgesteld. Achter de schermen kreeg het parlement beloftes dat regeringsleiders voortaan op de ‘genderbalans’ zouden letten.

De kandidatuur was onderdeel van een carrousel Europese topbenoemingen. Daarbij spelen nationaliteiten een rol. Het terugtrekken van Mersch zou het moeizame geografische evenwicht weer verstoren. Het parlement trok zich hiervan niets aan. De Franse europarlementariër Sylvie Goulard e-mailde foto’s rond van de huidige bestuursraad van de ECB: 22 mannen in pak.

Het laatste vrouwelijke ECB-directielid, de Oostenrijkse Gertrude Trumpel, vertrok in 2011. Daarna mochten de europarlementariërs twee kandidaten horen. De vrouw, een onervaren Slowaakse, ging af als een gieter. Een Belg met een baard en twee decennia monetaire ervaring kreeg de baan alsnog.

Donderdag stemt het voltallige parlement over Mersch. De uitslag zal afhangen van wat president Van Rompuy namens regeringsleiders zegt als hij morgen het parlement bezoekt. Er zijn aanwijzigingen dat er een compromis in de maak is. ECB-baas Draghi, die een zesde directielid node zegt te missen, heeft het parlement laatst vriendelijk verzocht „deze benoeming door te laten gaan”.