EU laat zich lastig falsificeren

Illustratie Patrick Chappatte

In zijn column De EU is een religie (Opinie, 19 oktober) doet Thierry Baudet alsof de Europese Unie weerlegd kan worden met het falsificatieprincipe van Karl Popper, met betrekking tot twee hypothesen: dat de EU heeft gezorgd voor vrede, en voor welvaart. Dit blijkt niet op te gaan.

Sinds 1945 is er in Europa geen oorlog uitgebroken tussen landen. Een feit dat als falsificatie kan dienen, heeft zich dus niet voorgedaan. Dat de Koude Oorlog, de NAVO, democratisch Duitsland en andere zaken die Baudet opsomt ook hiertoe bijgedragen hebben, is geen falsificatie van de stelling dat ook de EU heeft bijgedragen. Wat betreft de welvaart geldt dat het Europa jarenlang voor de wind is gegaan. Ook dit levert geen feiten op die de EU kan falsificeren.

Zeker, theorieën moeten worden bijgesteld, maar ook moeten feiten worden geïnterpreteerd. Wie complicaties in de theorie van Europa gebruikt om haar te vervangen door een anti-Europatheorie, loopt het gevaar een sterke theorie in te ruilen voor een zwakke.

Dr. Henk Smeijsters

Heerlen