Deur van de Kunsthal was automatisch ontgrendeld

De dieven die vorige week zeven kostbare schilderijen uit de Rotterdamse Kunsthal meenamen, zijn binnengekomen door een deur die vanwege brandveiligheidseisen automatisch ontgrendeld was.

Rotterdam. De dieven die vorige week in de Kunsthal toesloegen, zijn het museum binnengekomen door een deur die vanwege brandveiligheidseisen automatisch ontgrendeld was. Dat heeft de Kunsthal gisteren in een verklaring laten weten. Toen de deur eenmaal ontgrendeld was, hebben de dieven vermoedelijk het mechanische slot geforceerd. De roof nam slechts twee minuten in beslag.

Het brandmeldsysteem is in het voorjaar nog vernieuwd, zo liet het museum weten. Als het alarm wordt ingeschakeld, blijven de deuren nog een tijdje elektronisch vergrendeld. Daarna gaat de grendel er automatisch af, al blijft de deur wel op slot.

Het museum liet verder weten dat de inbraakbeveiliging, toegangscontrole en het camerasysteem maandagnacht waren ingeschakeld en goed werkten. Alle systemen zijn in de zomer nog gecontroleerd. Alleen een bewegingsmelder bleek niet in orde. Die is vervangen, meldt de Kunsthal. De beveiliging wordt nu geëvalueerd met betrokken instanties. Het vergrendelingssysteem is in overleg met de brandweer aangepast.

Bij de kunstroof werden zeven kostbare schilderijen meegenomen. De doeken zijn tientallen miljoenen euro’s waard, maar onverhandelbaar. Bij de politie zijn in totaal zestig tips binnengekomen over de schilderijenroof. Novum