DE verpest het voor zichzelf in Duitsland

De koers van koffiebedrijf DE daalt nadat het eerste kwartaal een ‘gemengd beeld’ laat zien. Maar in Spanje gaat het beter.

Het was de eerste keer dat DE Master Blenders 1753 kwartaalcijfers presenteerde. Decennialang was de koffiebranderij onderdeel van het Amerikaanse voedingsmiddelenbedrijf Sara Lee, maar sinds juli is DE terug op Nederlandse bodem én staat het bedrijf op eigen benen.

Die eerste maanden leveren een „gemengd beeld” op, zei topman Michiel Herkemij vanochtend over de resultaten. De totale omzet is met 1,5 procent teruggelopen tot 645 miljoen euro. Winstcijfers geeft DE niet. Het koffiebedrijf handhaaft zijn groeiverwachting voor het eerste jaar: het gaat uit van een omzetgroei van 3 tot 5 procent. Na de presentatie van de cijfers daalde het aandeel vanochtend ruim 5 procent.

De belangrijkste markten in West-Europa presteren goed, zei Herkemij. In Nederland en Frankrijk bleef het marktaandeel gelijk, Spanje haalde een „record marktaandeel” van 26 procent. De nieuwe filterkoffie die DE in Nederland heeft geïntroduceerd, trekt het hele filterkoffiesegment omhoog, aldus Herkemij. Over de nieuwe Senseo Sarista, met bonen, kan hij nog weinig zeggen daar het apparaat pas kort te koop is. Maar: „De eerste signalen zijn zeer bemoedigend.”

Alleen de prestaties in Duitsland vallen tegen, maar dat is DE’s eigen schuld. „Duitsland kent lage marges. Dat is al jaren zo, onder invloed van de discounters. Het zou wenselijk zijn als de marges in Duitsland omhoog gaan. Wij hebben gemeend daar een voorzet voor te geven door onze prijzen agressief te verhogen. Dat was iets té agressief, zo bleek.” Om de Duitse consument weer voor zich te winnen, gaat DE die prijsverhoging deels terugdraaien.

De divisie die koffie levert aan kantoren en horecabedrijven leverde 1,3 procent aan omzet in. Herkemij wijt dit aan de „moeilijke marktomstandigheden”: klanten gaan vaker dan vroeger over op aanbestedingen van nieuwe contracten en kiezen eerder voor goedkopere oploskoffiemachines. „Daar moeten wij op anticiperen”, zei hij. „We moeten ons assortiment aanpassen en commerciëler worden.”

Uiteraard ging het ook weer over Brazilië. Drie weken nadat DE deze zomer naar de beurs ging, kwam het concern met de mededeling dat bij de Braziliaanse dochteronderneming boekhoudfraude was geconstateerd. De kwestie blijft vermoedelijk nog wel even aan DE kleven.

Al sinds de fraude bekend werd ligt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) met DE in de clinch. Opnieuw heeft de beleggersvereniging een brief gestuurd. De VEB wil gewoon opheldering, zei adjunct-directeur Errol Keyner onlangs.

„Die brief zullen wij natuurlijk beantwoorden”, zei Herkemij vanochtend, hoorbaar met tegenzin. Hij wees erop dat het rapport „in onze opdracht is uitgevoerd” en vanzelfsprekend een intern document is met vertrouwelijke aspecten. „Binnenkort nemen wij een beslissing we het rapport al dan niet openbaar maken. De VEB blijft maar doorgaan op deze zaak, waarvan wij vinden dat die niet bestaat. Wij zullen er alles aan doen om te zorgen dat wij dit voor eens en voor altijd achter ons kunnen laten.”