De Jager wil af van ‘onacceptabele’ verhoging Europese begroting

Foto ANP / Phil Nijhuis

Demissionair minister van Financiën De Jager vindt het onbegrijpelijk dat het Europees Parlement heeft ingestemd met een verhoging van 6,8 procent van de Europese begroting voor 2013. Hij gaat er alles aan doen om dit te blokkeren, zo zei hij vanmiddag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

“Dit is voor ons onacceptabel, en we zullen ons er met hand en tand tegen verzetten”, zei De Jager. De minister beloofde zijn “hakken in het zand” te gaan zetten. Premier Mark Rutte zal dit uiteindelijk moeten doen bij de Europese Raad.

Vandaag bleek dat een meerderheid van het Europees Parlement het plan van de Europese Commissie steunt om de begroting voor volgend jaar met 6,7 procent te laten stijgen. De lidstaten zijn hier tegen, schrijft persbureau Novum. Zij willen het EU-budget met niet meer dan 2,8 procent omhoog laten gaan.

Half november duidelijkheid over EU-begroting

Een commissie bestaande uit afgevaardigden van de 27 lidstaten en 27 leden van het Europees Parlement gaat nu praten over een oplossing voor het conflict. Die moet er voor 13 november zijn.

Als er voor het eind van het jaar geen overeenstemming is over de nieuwe Europese begroting blijft het budget van het lopende jaar gelden. Elke maand mag dan maximaal een twaalfde deel van het voor het hele jaar begrote bedrag worden uitgegeven.