Celstraf wegens beving L'Aquila

Een Italiaanse rechtbank heeft zes wetenschappers en een voormalige overheidsfunctionaris tot zes jaar celstraf veroordeeld omdat zij in 2009 niet voldoende waarschuwden voor de aardbeving in L’Aquila, waarbij 300 mensen omkwamen. De rechtbank vond de verdachten schuldig aan meervoudige doodslag. Volgens de aanklacht hadden de zeven een week voor de aardbeving een te geruststellende verklaring over het bevingsgevaar gegeven waarop inwoners van het Italiaanse plaatsje bij de eerste bevingen geen veilig heenkomen zochten. De verdediging houdt vol dat er geen betrouwbare manier is om een aardbeving te voorspellen en heeft al aangekondigd in hoger beroep te gaan. In Italië is een veroordeling pas definitief nadat deze minstens één keer in hoger beroep is toegewezen. De zeven veroordeelden gaan dus nog niet meteen naar de gevangenis. BBC