‘Brand in mast door sabotage’

Robert-jan van der Hoeven van zenderuitbater Broadcast Partners (BP) vermoedt dat er sabotage zit achter de vrijwel gelijktijdige branden in de zendmasten van Lopik en Smilde op 15 juli 2011, waarna de radio-ontvangst veertien maanden verstoord was.

Dat zegt hij in een interview met Broadcast Magazine. Van der Hoeven zegt overigens dat de dubbele brand vooral een mysterie blijft: „We kennen de oorzaak gewoon niet en de vraag is of we er ooit achter komen. Iedere verklaring is onwaarschijnlijk, maar statistisch gezien is sabotage het minst ónwaarschijnlijk.”

Van der Hoeven keert zich fel tegen de visie van mastbeheerder NOVEC dat door het uitvallen van de ene mast de andere overbelast zou zijn geraakt. En dat de oorzaak ligt bij een falen van zijn apparatuur.

NOVEC en BP hebben al maanden ruzie over de schuldvraag. Meer dan de brandschade zorgde die ruzie voor een maandenlang verstoorde FM-ontvangst. (NRC)