Boogerd bepleit ook waarheids- commissie

In navolging van KNWU-voorzitter Marcel Wintels en ‘antidopingdirecteur’ Herman Ram pleit oud-wielrenner Michael Boogerd voor een ‘nationale waarheidscommissie’ om de dopingcultuur in de wielersport tegen het licht te houden. In NUsport zegt Boogerd: „Als er zo’n commissie komt, dan ga ik zitten.”

Boogerd, van 1996 tot en met 2007 rijdend voor de profploeg van Rabobank en met oud-ploeggenoot Erik Dekker de beste Nederlandse renner van zijn generatie, zegt zich er bewust van te zijn dat de wielercultuur moet veranderen. Hij spreekt over „een zooitje”.

Boogerd: „Ik wil meewerken aan zo’n waarheidcommissie. Maar waar stop je? In 1999? In de jaren 80? Welke generaties gaan we dan bespreken? Mensen zeggen dat het niet relevant is, maar ik vind alles relevant. Het verleden stopt toch niet halverwege de jaren 90? Wat is het verleden?”

Volgens Boogerd is een waarheidcommissie ook zinvol als alleen naar Nederlandse renners wordt gekeken. „Alle renners moeten komen, niet alleen Michael Boogerd. Laten we dan met z’n allen gaan, laat dan iedereen zijn verhaal doen”, zegt Boogerd in NUsport.

Boogerd behaalde in het Raboshirt in totaal drie nationale proftitels. Zijn belangrijkste eendaagse overwinning was de Amstel Gold Race in 1999, toen hij voor eigen publiek na een tactisch gereden koers in een sprint à deux Lance Armstrong versloeg.

In 1996 brak Boogerd internationaal door met een Tourritzege in de stromende regen naar Aix-les-Bains. In de zomer van 2002 vierde hij het hoogtepunt in zijn profloopbaan met een etappezege in skioord La Plagne, in de koninginnerit van die Toureditie.