Armstrong is fout, niet UCI

De internationale wielerunie UCI neemt de conclusies van Usada over dopegebruik van Armstrong over. Maar zelf het boetekleed aantrekken? Ho maar.

International Cycling Union (UCI) President Pat McQuaid faces media during a press conference announcing the decision about the fate of US cyclist Lance Armstrong on October 22, 2012 in Geneva. Armstrong was banned on October 22 by the UCI as the world cycling body upheld an earlier doping sanction handed to the seven-times Tour de France champion. McQuaid said the UCI would strip Armstrong of all of his Tour de France titles, adding "Lance Armstrong has no place in cycling." AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
International Cycling Union (UCI) President Pat McQuaid faces media during a press conference announcing the decision about the fate of US cyclist Lance Armstrong on October 22, 2012 in Geneva. Armstrong was banned on October 22 by the UCI as the world cycling body upheld an earlier doping sanction handed to the seven-times Tour de France champion. McQuaid said the UCI would strip Armstrong of all of his Tour de France titles, adding "Lance Armstrong has no place in cycling." AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI AFP

Redacteur Wielrennen

Rotterdam. Marcel Wintels had het al aan zien komen. De voorzitter van de Nederlandse wielerunie KNWU had ter voorbereiding op de persconferentie van de internationale wielerunie UCI over Lance Armstrong drie scenario’s voorbereid.

Tijdens de persconferentie gisteren werd het slechtste scenario werkelijkheid. UCI-voorzitter Pat McQuaid nam de conclusies van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada over. Volgens Usada was Armstrong de spil in het meest succesvolle dopingprogramma ooit en de UCI-voorzitter schrapte per direct de zeven Tourzeges van Armstrong. „Voor Lance Armstrong is geen plaats meer in het wielrennen”, zei McQuaid ferm. Maar met het verdwijnen van Armstrong is het structurele dopingprobleem nog lang niet uit het professionele wielrennen verdwenen. Toch maakte de UCI-voorzitter geen maatregelen bekend om de systematische dopingpraktijken te onderzoeken of te bestrijden.

„Eerlijk gezegd hadden wij de teleurstellende reactie van de UCI al voorzien”, zegt Wintels. Volgens hem had de UCI „juist nu, juist vandaag, terwijl de hele wielerwereld naar hen keek, moeten laten zien dat crisis in het wielrennen hun ernst is.” McQuaid had maatregelen moeten afkondigen, zegt Wintels. „Om het vertrouwen in de sport te herstellen.”

De website van de internationale wielerunie UCI was gistermiddag overbelast. Op de toonaangevende wielerblogs inrng.com, gerard.cc en het forum van cyclingnews.com spreken wielerfans al weken over de hervormingen die volgens hen hard nodig zijn. Want nu het massale bedrog van Armstrong aan het licht is gekomen en een bijna afgerond onderzoek van de Italiaanse justitie zou uitwijzen dat dopingarts Michele Ferrari banden heeft onderhouden met een flink deel van het peloton, kampt de sport met een ernstig geloofwaardigheidsprobleem.

McQuaid stelde dat „het wielrennen de toekomst heeft” en dat er „een cultuuromslag” heeft plaatsgevonden. Hij verwees naar het systematische dopinggebruik van Armstrong en zijn ploeggenoten als „praktijken uit het verleden”. Toen hem werd gevraagd naar de indicaties van dopinggebruik die Usada in bloedstalen van Armstrong uit 2010 heeft opgespoord, gaf McQuaid het woord aan zijn advocaat. „Een indicatie is geen bewijs”, luidde diens antwoord.

„Waarom is er geen plaats meer voor Armstrong in het wielrennen, maar wel voor Bjarne Riis?”, wilde een Deense journalist ook weten. Riis won in 1996 de Tour de France met een grote dosis epo en toen hij eenmaal ploegbaas was geworden, waren zijn renners Tyler Hamilton en Jörg Jaksche klanten van de Spaanse dopingdokter Eufemiano Fuentes. Volgens Hamilton wist Riis daar ook van. McQuaid stelde echter dat Riis, die nu manager is van het team van Alberto Contador, „veel goede dingen voor het wielrennen doet.”

McQuaid concludeerde gisteren een aantal keer dat het wielrennen is veranderd, maar moest ook toegeven dat de verboden prestatiebevorderende bloedtransfusies nog steeds niet kunnen worden opgespoord. Hetzelfde geldt voor kleine doseringen van het verboden eiwithormoon epo.

Marcel Wintels zegt dat de KNWU de komende dagen de UCI duidelijk gaat maken „wat er naar ons idee dient te gebeuren om uit de crisis te komen”. Wintels wil onder meer een groot onderzoek naar dopinggebruik in het profpeloton. Wintels is ook voorstander van een ban op het aannemen van ploegleiders én renners met een dopingverleden. De KNWU- voorzitter is daarnaast kritisch over de tegengestelde belangen van de UCI als dopingbestrijder én promotor van de sport. Als de UCI nu een kampioen moet oppakken, creëert het zijn eigen imagoprobleem.

Gisteren erkende de UCI voor het eerst dat een dopingtest van Armstrong tijdens de Ronde van Zwitserland in 2001 indicaties bevatte van epo, maar dat die onvoldoende waren voor een positieve test. Later maakte Armstrong geld aan de UCI over als bijdrage voor de dopingbestrijding. „Wekt het aannemen van geld van een renner die kort daarvoor een verdachte test heeft afgelegd niet de schijn van belangenverstrengeling?”, wilde de BBC weten. McQuaid vond van niet.

Pagina 10: Dopingexpert Kuipers neemt het op voor Armstrong