Armstrong hangen claims van miljoenen boven hoofd

Lance Armstrong is door de dopingaffaire niet alleen zijn zeven Tourzeges kwijt, maar kan ook miljoenenclaims tegemoet zien. De Tourorganisatie wil al het prijzengeld terug dat Armstrong in de ronde heeft verdiend.

„Het reglement van de UCI is daarover duidelijk. Als een renner de plaats verliest waaraan een prijs was verbonden, dan moet hij die prijs teruggeven”, verklaarde Tourdirecteur Christian Prudhomme gisteren tegenover persbureau Reuters.

Prudhomme reageerde op het besluit van de internationale wielerunie UCI om Armstrong zijn Tourtitels af te nemen en hem voor het leven te schorsen. Volgens het Franse sportblad L’Equipe heeft Armstrong circa drie miljoen euro in de Tour verdiend.

De grootste claim die de Amerikaan boven het hoofd hangt, komt van SCA Promotions. Deze Texaanse verzekeringsmaatschappij had zich in een contract met Armstrong en diens toenmalige ploeg US Postal verplicht bij Touroverwinningen substantiële bedragen uit te keren. Voor een premie van 420.000 dollar (circa 324.000 euro) zou de verzekeraar 4,5 miljoen dollar (bijna 3,5 miljoen euro) uitbetalen, als Armstrong de Tour zou winnen.

Toen Armstrong in opspraak kwam door het boek LA Confidentiel van de Ierse wielerjournalist David Walsh en de Fransman Pierre Ballester, waarin de Tourwinnaar van doping werd beschuldigd, wilde de Texaanse verzekeraar van de deal af. Armstrong sleepte het bedrijf vervolgens voor de rechter en verklaarde onder ede nooit doping te hebben gebruikt. Armstrong won het proces en de rechter beval SCA Promotions alle financiële verplichtingen na te komen, inclusief 2,5 miljoen dollar aan rente. De verzekeraar overweegt nu al het geld van Armstrong terug te eisen.

Naast de claims van de Tourdirectie en de verzekeraar dreigt ook een juridische procedure van de The Sunday Times. De Britse krant, werkgever van wielerverslaggever Walsh, beschuldigde Armstrong in 2004 van dopinggebruik waarop de renner de krant voor de rechter sleepte. Nadat Armstrong verschillende processen had gewonnen besloot The Sunday Times een schikking te treffen. De zondagskrant wil dat geld nu terug.

Na de bevestiging van de Amerikaanse sancties tegen Armstrong door de internationale wielerunie UCI heeft opnieuw een sponsor zijn handen van de oud-renner afgetrokken. Oakley, een in Californië gevestigd bedrijf dat zonnebrillen maakt, heeft een einde gemaakt aan een verbintenis die het 25 jaar geleden begon, toen Armstrong nog triatleet was. Vorige week maakten Nike een einde aan het contract met Armstrong en kondigde bierbrouwer Anheuser-Busch het stopzetten van de sponsoring aan. Ook fietsfabrikant Trek haakte af. Oakley blijft, net als andere sponsors, wel Armstrongs stichting Livestrong voor kankerbestrijding steunen.

Volgens het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes zou Armstrong met dank aan de vele sponsordeals een vermogen van 125 miljoen dollar (zo’n 95 miljoen euro) hebben verdiend.