Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Aantal racistische incidenten in Griekenland ‘alarmerend’ gestegen

Het aantal racistische geweldsincidenten in Griekenland heeft een “alarmerend” niveau bereikt. Daarvoor waarschuwt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR vanavond in een rapport.

Migranten in een detentiecentrum in Komotini in het noorden van Griekenland. Foto AFP

Het aantal racistische geweldsincidenten in Griekenland heeft een “alarmerend” niveau bereikt. Daarvoor waarschuwt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR vanavond in een rapport.

Griekenland is een belangrijke doorvoerhaven voor vooral Aziatische en Afrikaanse migranten die proberen de Europese Unie binnen te komen. De migranten krijgen echter steeds vaker te maken met vijandigheid onder de Griekse bevolking, die te kampen heeft met de grootste economische crisis in zestig jaar.

Volgens de UNHCR doet de Griekse overheid onvoldoende om de migranten tegen aanvallen te beschermen. In het vandaag verschenen rapport staat dat er tussen januari en september van dit jaar 87 racistische geweldsincidenten plaatshadden. Vermoedelijk ligt dit werkelijke aantal nog veel hoger omdat veel migranten geen melding doen van de incidenten.

De Griekse regering doet in de ogen van de UNHCR veel te weinig tegen het geweld tegen migranten. Ondanks de 87 incidenten zou nog geen enkele dader zijn bestraft.

Gouden Dageraad geeft migranten schuld van crisis

Voor een deel van de incidenten zijn aanhangers van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad verantwoordelijk, staat in het rapport. Daders gaan vaak gekleed in zwarte kleding en hebben hun gezicht vaak bedekt. Slachtoffers van het geweld hebben op de kleding van sommige daders het embleem van Gouden Dageraad herkend.

Gouden Dageraad kwam bij de laatste verkiezingen voor het eerst in het parlement – met 18 van de 300 zetels. Volgens sommige peilingen zou Gouden Dageraad nu de derde partij van Griekenland worden. De partij geeft migranten de schuld van de crisis in Griekenland. De rol van de politie in dit geheel is dubieus, schreef onze correspondent Marloes de Koning begin deze maand in NRC Handelsblad:

Er zijn aanwijzingen dat eenheden binnen de Griekse politie de acties van Gouden Dageraad stilzwijgend goedkeuren of zelfs aanmoedigen. Mensenrechtenorganisaties, waaronder Human Rights Watch, schrijven dat de politie migranten ontmoedigt aangifte te doen van geweld. Bij stembureaus in de buurt van kazernes voor speciale politie- eenheden werd de laatste verkiezingen drie tot vier keer zoveel op Gouden Dageraad gestemd als gemiddeld.