Aantal minderjarige criminelen is gedaald

Dat geldt vooral voor jongeren die worden verdacht van misdrijven betreffende de openbare orde.

Heerlen. Het aantal minderjarige verdachten van misdrijven is de afgelopen jaren fors afgenomen. Vorig jaar bedroeg het aantal geregistreerde minderjarige verdachten 54.000, ruim eenderde minder dan in 2008, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren.

In totaal registreerde de politie in 2011 372.000 verdachten van misdrijven, bijna 3 procent minder dan een jaar eerder. Ten opzichte van 2008 bedroeg de afname 19 procent. Daarmee is de dalende trend onder jongeren een stuk sterker dan de afgelopen jaren.

Het aantal minderjarige jongeren dat verdacht wordt van vernielingen en misdrijven rond de openbare orde is zelfs meer dan gehalveerd. Van 2008 tot 2011 daalde het aantal geregistreerde vernielingen en misdrijven rond de openbare orde van 232.000 naar 181.000, een daling van 22 procent.

Jongeren van 12 tot 25 jaar van wie de ouders wel eens verdachte van een misdrijf zijn geweest, hebben een drie keer zo grote kans om zelf in aanraking met de politie te komen als jongeren van ouders die nooit verdachte zijn geweest, aldus het CBS. In 2010 werd 6 procent van de jongeren met een ooit verdachte ouder voor een misdrijf aangehouden, tegenover 2 procent van de jongeren zonder ooit verdachte ouders.

Een kwart van de bevolking van 15 jaar en ouder was in 2011 slachtoffer van een misdrijf. Novum