Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

Vandaag gaat de boeken in: warmste 22 oktober ooit

Het is goed toeven aan de oevers van de Maas in Rotterdam. Foto ANP / Robin Utrecht
Het is goed toeven aan de oevers van de Maas in Rotterdam. Foto ANP / Robin Utrecht Het is goed toeven aan de oevers van de Maas in Rotterdam. Foto ANP / Robin Utrecht

Vandaag is de warmste 22 oktober ooit. In De Bilt steeg het kwik tot 21,8 graden. Het oude warmterecord stond op 21,4 graden, gemeten in 1989. De temperatuur op 22 oktober is gemiddeld 12,8 graden, meldt weeronline.nl.

Met uitzondering van de kust en het noorden van het land werd het in vrijwel het hele land vanmiddag warmer dan 20 graden. Het warmst werd het in het Gelderse Deelen met 22,2 graden. Op de Wadden was het met 14 graden beduidend minder warm.

Bron KNMIBron KNMI

Met andere woorden: barbecueweer en “redelijk korte rokjesweer” in grote delen van het land, aldus WeerOnline:

Bron WeeronlineBron Weeronline

De zomerse temperaturen blijven niet onopgemerkt door de weermannen en -vrouwen in het land:

Twitter avatar GerritHiemstra Gerrit Hiemstra Wat een prachtig #herfstweer! Dat blijft zo tot eind van de week. Wel risico op mist en wolkenvelden. Wel elke dag 2 à 3 graden koeler.
Twitter avatar helgavanleur Helga van Leur Dagrecord De Bilt gesneuveld: niet eerder was het op 22-10 zo warm met 21.8° (was 21.4° in 1989)http://t.co/TnNB9wmm

In de loop van de week slaat het weer om. Koude lucht komt vanaf de Noordpool Nederland binnen. Vrijdag wordt het naar verwachting niet warmer dan 10 graden. Bovendien is er in de nachten kans op vorst.