Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Van Rey stapt op als Eerste Kamerlid en wethouder

VVD’er Jos van Rey stapt, zoals verwacht, op als Eerste Kamerlid en wethouder. Hij legt beide functies neer omdat hij wordt verdacht van het lekken van vertrouwelijke informatie naar partijgenoot Ricardo Offermanns.

Jos van Rey toen hij vandaag bij zijn raadsman van HBS advocaten arriveerde.
Jos van Rey toen hij vandaag bij zijn raadsman van HBS advocaten arriveerde. Foto ANP / Marcel van Hoorn

VVD’er Jos van Rey stapt, zoals verwacht, op als Eerste Kamerlid en wethouder. Hij legt beide functies neer omdat hij wordt verdacht van het lekken van vertrouwelijke informatie naar partijgenoot Ricardo Offermanns.

Dat heeft hij vanavond bekend gemaakt in een openbare raadsvergadering. Hij heeft zijn besluit ‘met pijn in het hart genomen’, zei hij. Het waren “de moeilijkste dagen uit zijn leven”.

“Ik zal blijven vechten, maar aanblijven is niet in het belang van Roermond.”

‘Nog maar de halve waarheid’, feiten zijn ‘schokkend’

NRC-redacteuren Joep Dohmen en Paul van der Steen volgen de raadsvergadering vanavond. Zij zagen Marianne Smitsmans, fractievoorzitter van GroenLinks, burgemeester Henk van Beers onderbreken. Ze zei vanmiddag te zijn gehoord door de rijksrecherche, en vertelde dat de feiten rond Van Rey veel ernstiger zijn dan tot nu toe in de pers zijn verschenen. Ook zei ze dat er door meer mensen gelekt is.

Smitsmans:

“In de media is nog maar de halve waarheid verschenen. Waarom mag hier vanavond niet de hele waarheid op tafel?”

Ze zei sinds vanmiddag over feiten te beschikken die “schokkend” zijn. Daarna schorste Van Beers de vergadering voor nader beraad.

De reden: verdacht van lekken en corruptie

Het OM beschikt over een opname van een afgeluisterd telefoongesprek tussen Van Rey en VVD-burgemeesterskandidaat Ricardo Offermanns. Daarin speelt Van Rey, adviseur van de vertrouwenscommissie, twee vragen door die de commissie aan Offermanns zou gaan stellen. Een van de vooraf besproken thema’s kwam later ook aan bod in diens gesprek. Offermanns werd later unaniem voorgedragen door de Roermondse raad.

Justitie viel afgelopen vrijdag binnen in het huis van Van Rey, de woningen van zijn kinderen en zijn werkkamer op het Roermondse stadhuis. De wethouder is ook verdachte in een corruptieonderzoek, dat betrekking heeft op vastgoeddeals en zijn innige vriendschap met de projectontwikkelaar Piet van Pol. Na publicaties in de Limburgse media werd daar afgelopen jaar nog naar gekeken door een onderzoekscommissie. Die concludeerde dat er sprake was van “een jarenlange en evidente schijn van belangenverstrengeling”. In twee gevallen constateerden de onderzoekers daadwerkelijke belangenverstrengeling. Van Rey mocht daarna van de gemeenteraad aanblijven als wethouder.

Van Rey was wethouder in Roermond sinds 1998. Hij was Tweede Kamerlid voor de VVD tussen ’82 en ’89 en ging vorig jaar de Eerste Kamer in.

Offermanns trekt zich terug, benoemingsprocedure opnieuw

Offermanns trok zich vandaag al terug als beoogd burgemeester van Roermond. De procedure voor de werving van een nieuwe burgemeester van Roermond wordt helemaal opnieuw gedaan, zo heeft minister Spies besloten.