UCI niet in beroep tegen Usada: Armstrong verliest Tourzeges

Gesigneerde gele truien van enkele door Armstrong gewonnen Tours in het hoofdkantoor van Livestrong in Austin, Texas. Foto AFP / Aaronm. Sprecher

De internationale wielerbond heeft zich achter het Usada-rapport geschaard. Dit betekent dat Lance Armstrong voor het leven is geschorst en dat hij zijn zeven Tourzeges kwijtraakt. Dat heeft voorzitter Pat McQuaid vanmiddag op een persconferentie in Genève gezegd. Volgende week wordt bekeken wat er met andere zeges van de Amerikaan gebeurt.

“Lance Armstrong has no place in cycling”, zei McQuaid die niet opstapt als hoofd van de bond. Hij vindt nu dat de Amerikaan zijn fans, teamgenoten, sponsors en collega’s heeft bedrogen. “He deserves to be forgotten in cycling.” McQuaid zei dat hij onpasselijk werd van het lezen van de in het rapport beschreven praktijken.

Hein Verbruggen mag ook gewoon blijven

Met betrekking tot de Nederlander Hein Verbruggen, voorzitter van de UCI tot 2005 en nu erevoorzitter, deelde McQuaid me dat ook hij op zijn plek blijft zitten. De Ier vindt dat er niets belastends over Verbruggen in het Usada-onderzoek staat. Verbruggen raakte vorige week in opspraak en zei een jaar geleden nog: “Lance Armstrong heeft nooit doping gebruikt. Nooit, nooit, nooit.”

McQuaid had het één keer moeilijk tijdens de persconferentie van bijna een uur. BBC’s David Bond vroeg herhaaldelijk hoe hij het kon verantwoorden dat geld is aangenomen van een coureur (Armstrong) die verdachte resultaten boekte bij dopingtests. De UCI wordt ervan beticht dat de verdachte tests in ruil voor dat geld zijn weggemoffeld. “Er zíjn geen positieve tests”, beet McQuaid van zich af. De journalist herhaalde dat hij niet “positief” zei, maar “verdacht”. De UCI-voorzitter kwam vervolgens niet verder dan te zeggen dat het geld openlijk is aangenomen, “en dat was dat”.

Wielerjournalist David Walsh, auteur van het boek ‘L. A. Confidential : Lance Armstrong’s Secrets’ en een van de weinige journalisten die vanaf Armstrongs eerste Tourzege berichtte over dopegebruik, is duidelijk:

Twitter avatar DavidWalshST David Walsh This is a good day for clean cycling and it would get better if Hein Verbruggan and Pat McQuaid took the honourable course and resigned.

De UCI had tot 31 oktober om met een officiële reactie te komen op het overweldigende Usada-rapport dat precies twaalf dagen geleden een bom onder de wielrennerij liet afgaan.

Wat gaat er nu gebeuren?

Nu de UCI zich achter de conclusies van Usada heeft geschaard is het aan Tourorganisator ASO om Armstrong van zijn zeven zeges te ‘strippen’. Zeer waarschijnlijk wordt – in tegenstelling tot de gevallen van dopingzondaars Floyd Landis (2006) en Alberto Contador (2010) – er geen nieuwe winnaar aangewezen van die Tours. Liefst 20 van de 21 podiumklanten uit de Armstrong-jaren zijn op enige wijze betrokken geweest bij dopingzaken. “We kunnen niet onverschillig blijven over wat het Usada heeft onthuld. Er is een vernietigend beeld geschetst. Wij willen dat er geen winnaar is”, aldus Tourbaas Christian Prudhomme eerder. De ASO gaf aan te wachten met het nemen van maatregelen tot de UCI een standpunt had ingenomen.

De wielrenners die in het Usada-rapport genoemd worden als klanten van dopingdokter Michele Ferrari krijgen nog niet te maken met actie van de UCI. McQuaid zei dat hij het lopende onderzoek naar de praktijken van de arts dat nu in Italië wordt afgerond, wil afwachten. Dat geldt ook voor ploegleider Johan Bruyneel. De rechtszaak tegen journalist Paul Kimmage, die McQuaid en Verbruggen beschuldigt van corruptie, wordt gewoon doorgezet.

Twitter avatar BBCSport BBC Sport UCI president Pat McQuaid: “I’m sorry that we couldn’t catch every damn one of them red-handed and throw them out of the sport at the time.”

McQuaid: geen intentie om op te stappen

Pat McQuaid zei tevens aan te blijven als voorzitter van de UCI. “Bij mijn aantreden in 2005 heb ik het bestrijden van doping mijn prioriteit gemaakt. Ik heb bewijzen en krijg van grote renners te horen dat de cultuur in het peloton is veranderd. Het wielrennen heeft een toekomst.” McQuaid zei daarentegen dat hij niet de illusie heeft dat wielrennen ooit compleet dopingvrij zal zijn.

De druk op de bond werd de afgelopen twee weken groter en groter. Na publicatie van het strafdossier tegen Armstrong klonk de reactie van Pat McQuaid wel heel erg belegen, vindt wielerredacteur Dolf de Groot van NRC. “De sport heeft stappen voorwaarts gezet”, zei McQuaid tegen persbureau AFP. “Het peloton is tegenwoordig compleet veranderd.”

“McQuaids reactie stak schril af tegen de crisis waarin het internationale wielrennen verkeert. Terwijl de UCI-voorzitter aankondigt vooruit te kijken, concluderen nationale wielerbonden en managers van wielerploegen dat de dopingbestrijding niet werkt. Zij wijzen op het dossier-Armstrong, waarin Usada stelt dat Armstrong ook in 2010 ongemerkt bloedtransfusies onderging.” - Wielerredacteur Dolf de Groot, NRC.

Ook vanmiddag bij de persconferentie werden wenkbrauwen gefronst toen werd gevraagd waarom geen actie is ondernomen toen klokkenluiders als Jörg Jaksche en Floyd Landis openlijk vertelden over dopingpraktijken. McQuaid zei dat de Duitser Jaksche “het mis had” toen hij naar buiten trad over georganiseerd dopinggebruik in het peloton. Landis werd destijds door de UCI aangeklaagd.

Twitter avatar inrng the Inner Ring Press conference is becoming defence of UCI’s past. Claim they could not catch Armstrong but little talk of changing the system.

Nu Lance zelf nog

Steeds luider klinkt ook de roep om een onderzoek naar het verleden van het wielrennen, waarbij dan ook de rol van de UCI moet worden onderzocht. De internationale wielerunie zou het wijdverbreide dopinggebruik in de sport al dan niet uit commerciële overwegingen door de vingers hebben gezien, is het verwijt. Usada beschuldigde de UCI al van tegenwerking van het onderzoek naar Armstrong. Usada-directeur Travis Tygart noemde McQuaid en de UCI onbetrouwbaar.

De enige van de hoofdrolspelers die nog niet heeft gereageerd is Lance Armstrong zelf. Een van zijn advocaten liet vorige week optekenen dat het rapport “eenzijdig” is en door Usada de “hakbijl” is gehanteerd. Armstrong wilde dit weekend alleen kwijt dat hij zich “wel eens beter” heeft gevoeld, “maar ook slechter”. De laatste weken zijn voor hem, zijn familie, vrienden en zijn kankerfonds Livestrong “zwaar” geweest, zei hij.