Roermond doet procedure opnieuw, Offermanns biedt excuses aan

Bert Kersten (PvdA) (L), voorzitter Theo Bovens (2e van L) en Ricardo Offermanns (VVD) (2e R) in juni van dit jaar.
Bert Kersten (PvdA) (L), voorzitter Theo Bovens (2e van L) en Ricardo Offermanns (VVD) (2e R) in juni van dit jaar. Foto ANP / Marcel van Hoorn

De procedure voor de werving van een nieuwe burgemeester van Roermond wordt opnieuw gedaan. Dat heeft minister Spies (Binnenlandse Zaken, CDA) vandaag besloten. Daarmee geeft Spies gehoor aan een advies van de Limburgse commissaris van de koningin Theo Bovens (CDA).

Offermanns betreurt lekken en biedt minister excuses aan

Eerder vandaag trok VVD-kandidaat Ricardo Offermanns zich terug als beoogd burgemeester, liet hij per brief weten aan Spies. “In het belang van de gemeente Roermond acht ik mijn kandidatuur niet langer wenselijk. Ik verzoek u dan ook mijn voordracht in te trekken,” schrijft Offermanns. In de brief biedt hij zijn excuses aan: “Ik betreur de algehele gang van zaken en bied u en alle betrokkenen mijn oprechte excuses aan voor de ontstane situatie.”

Tegen Van Rey en Offermanns bestaat hard bewijs

Gisteren meldde NRC Handelsblad dat tegen Van Rey en Offermanns hard bewijs bestaat. Het Openbaar Ministerie beschikt over een opname van een afgeluisterd telefoongesprek tussen de twee. Daarin speelt Van Rey, adviseur van de vertrouwenscommissie, twee vragen door die de commissie zou kunnen gaan stellen aan Offermanns. Een van de vooraf besproken thema’s kwam later ook aan bod in diens gesprek. Offermanns werd later unaniem voorgedragen door de raad.

Minister Spies wil niet zeggen of Offermanns weer aan het werk kan

Justitie beschouwt het telefoongesprek over de sollicitatievragen als het aannemen van een gift of dienst, en daarmee strafbaar corrupt gedrag van Offermanns, op dit moment burgemeester in Meerssen. Hij heeft zich ziek gemeld. Minister Spies wil niet zeggen of hij weer aan het werk kan, thuis moeten blijven of moet opstappen nu hij schuld bekend heeft. Haar woordvoerder: “Daar doet Binnenlandse Zaken nu geen uitspraak over.”

De laatste keer dat een burgemeester in Limburg van corruptie werd verdacht, trof het ministerie hardere maatregelen. Het ging om Henk Riem, in 1994 burgemeester van Brunssum. Hij zat na het begin van het strafrechtelijk onderzoek net als Offermanns ziek thuis. Toenmalig commissaris van de koningin Van Voorst tot Voorst gaf toenmalig minister De Graaff-Nauta het advies om Riem zo snel mogelijk te ontslaan. Riem was volgens Van Voorst zo omstreden geraakt dat hij “nimmer het vertrouwen terug zou kunnen winnen als burgemeester”. De Graaff-Nauta ontsloeg Riem daarop oneervol. Riem werd in 1996 vrijgesproken van corruptie, maar veroordeeld wegens valsheid in geschrifte.

De VVD-partijleiding wil niet reageren voordat Jos van Rey vanavond in een extra raadsvergadering in Roermond een verklaring heeft afgelegd. Hij zal daarin aankondigen dat hij zijn functies als senator en wethouder hangende het onderzoek neerlegt, zo is de verwachting. Van Rey wordt, behalve van het lekken, ook verdacht van corruptie.