Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Offermanns trekt kandidatuur Roermond in - benoemingsprocedure opnieuw

VVD’er Ricardo Offermanns trekt zich terug als beoogd burgemeester van Roermond, zo meldt L1. Hij zou dat per brief hebben medegedeeld aan minister Spies van Binnenlandse Zaken.

VVD’er Ricardo Offermanns trekt zich terug als beoogd burgemeester van Roermond. Dat heeft hij per brief medegedeeld aan minister Spies van Binnenlandse Zaken, zo meldt een woordvoerder van haar aan Novum.

De procedure voor de werving van een nieuwe burgemeester van Roermond wordt helemaal opnieuw gedaan, heeft Spies besloten. Daarmee geeft Spies gehoor aan een advies van de Limburgse commissaris van de koningin Theo Bovens (CDA).

Vanavond om 20.30 uur wordt in een openbare raadsvergadering duidelijk wat mede-VVD’er Jos van Rey doet. De verwachting is dat hij zich tijdelijk terugtrekt als senator.

Gisteren meldde NRC dat tegen Van Rey en Offermanns onweerlegbaar bewijs bestaat. Het Openbaar Ministerie beschikt over een opname van een afgeluisterd telefoongesprek tussen de twee. Daarin speelt Van Rey twee vragen door die de sollicatiecommissie zou kunnen gaan stellen aan beoogd burgemeester van Roermond Offermanns. Een van de vooraf besproken thema’s kwam later ook aan bod in diens gesprek. Offermanns werd later unaniem voorgedragen door de Roermondse raad.

Justitie beschouwt het telefoongesprek over de sollicitatievragen als het aannemen van een gift of dienst, en daarmee strafbaar corrupt gedrag van Offermanns. Hij zal daarom ook in zijn huidige baan – hij is burgemeester van Meerssen – niet te handhaven zijn.

Van Rey gaf zaterdagmiddag tijdens een vergadering van de Roermondse VVD-fractie toe dat hij Offermanns heeft gebeld, meldden fractiebronnen gisteren aan NRC. De fractie heeft Van Rey toen gevraagd om hangende het onderzoek tijdelijk terug te treden als wethouder.

De VVD-partijleiding heeft tot nu toe niet publiekelijk gereageerd.