Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Kort geding over vervroegde Reve-biografie

Joop Schafthuizen en Gerard Reve / Foto Vincent Mentzel

Joop Schafthuizen probeert vandaag met een kort geding alsnog het omstreden derde deel van de Gerard Reve-biografie tegen te houden. Dat heeft zijn advocaat bevestigd. Vrijdag verscheen de biografie van Nop Maas, De late jaren (1975-2006), drie weken eerder dan aangekondigd was.

De laatste partner van Reve, Joop Schafthuizen, procedeerde jarenlang tegen de verschijning. Hij bezit het auteursrecht op citaten die in de biografie opgenomen zijn waarvoor hij naar eigen zeggen geen toestemming heeft verleend. Uitgeverij Van Oorschot distribueerde het boek vrijdag al naar de boekhandels, hoewel de verschijning gepland stond voor november. ‘De productie verliep heel soepel en dan heeft het ook niet veel zin om het boek nog langer bij je te houden,’ zei uitgever Wouter van Oorschot zaterdag in NRC Weekend. De uitgever ontkende dat de onaangekondigde vervroeging ingegeven was door vrees voor nieuwe juridische stappen.

In juni bepaalde het Amsterdamse gerechtshof dat de publicatie van Maas’ biografie toch rechtmatig was. Daarmee kwam een voorlopig einde aan een juridische strijd die al jaren gaande was. Schafthuizen, die de auteursrechten over ongepubliceerde Reve-citaten bezit, stapte naar de rechter omdat hij de verschijning van de biografie wilde tegenhouden. Schafthuizen had aanvankelijk telefonisch zijn fiat gegeven voor publicatie, maar bevestigde dat niet schriftelijk en kwam erop terug. Volgens Schafthuizen schetste de biografie het beeld dat het leven in ‘de late jaren’ alleen om erotiek, drank en geld draaide.

De rechter vond toen de uiteindelijke weigering het overtuigendst en stelde Schafthuizen in het gelijk, in beroep vond men dat de toestemming in eerste instantie al was gegeven en niet meer terug kon trekken, en dus won Nop Maas. Afgelopen juli meldde de Volkskrant nog dat Schafthuizen zijn advocaat had opgedragen om een bodemprocedure tegen de biografie te starten. De uitgeverij kondigde toen aan dat niet te zullen afwachten.

‘Ik ben wel een beetje verbaasd,’ zei Joop Schafthuizen vrijdagavond in een telefonische reactie. Hij hoorde pas vrijdagmiddag over de vervroegde publicatie. ‘Het boek stond aangekondigd voor 12 november, maar de heren hadden waarschijnlijk haast.’ Schafthuizen noemt de publicatie ‘overmoedig’ en zinspeelt op juridische stappen: ‘Het ligt bij de rechter, dus voor verder commentaar moet u maar mijn raadsman bellen. Maar ik laat het hier zeker niet bij zitten.’

Volgens de Volkskrant zal de kort-gedingrechter vandaag nog uitspraak doen over de publicatie.