‘Van Rey treedt tijdelijk terug als senator’ - wacht corruptieonderzoek af

Jos van Rey in 2011. Foto ANP / Marcel van Hoorn
Jos van Rey in 2011. Foto ANP / Marcel van Hoorn Jos van Rey in 2011. Foto ANP / Marcel van Hoorn

De Roermondse wethouder en VVD-senator Jos van Rey geeft zijn Eerste Kamerzetel op, in afwachting van de uitkomst van het justitieel onderzoek. Dat meldt EenVandaag-journalist Kees Boonman. Ook zou Van Rey zijn wethouderschap neerleggen.

Twitter avatar keesboonman kees boonman VVD-senator Jos van Rey treedt tijdelijk terug als 1ste Kamerlid. Dit hangende een justitieel onderzoek en mede onder druk van VVD-top.

De VVD-top is niet bereikbaar om de berichten te bevestigen. Wel is bekend dat de Roermondse VVD-fractie afgelopen weekend aandrong op het terugtreden van Van Rey, zo meldde NRC Handelsblad al.

Vermoedelijk komt de gemeente Roermond spoedig met een communiqué. De gemeenteraad komt vanavond in een extra vergadering bijeen om te praten over de zaak.

Inval bij Van Rey

Justitie viel afgelopen vrijdag binnen in het huis van Van Rey, de woningen van zijn kinderen en zijn werkkamer op het Roermondse stadhuis. De wethouder is verdachte in een corruptieonderzoek, dat betrekking heeft op vastgoeddeals en zijn innige vriendschap met de projectontwikkelaar Piet van Pol. Na publicaties in de Limburgse media werd daar afgelopen jaar nog naar gekeken door een onderzoekscommissie. Die concludeerde dat er sprake was van “een jarenlange en evidente schijn van belangenverstrengeling”. In twee gevallen constateerden de onderzoekers daadwerkelijke belangenverstrengeling. Van Rey mocht daarna van de gemeenteraad aanblijven als wethouder.

Justitie beschikt over een opname van een afgeluisterd telefoongesprek tussen Van Rey en VVD-burgemeesterskandidaat Ricardo Offermanns. Daarin speelt Van Rey, adviseur van de vertrouwenscommissie, twee vragen door die de commissie aan Offermanns zou gaan stellen. Een van de vooraf besproken thema’s kwam later ook aan bod in diens gesprek. Offermanns werd later unaniem voorgedragen door de Roermondse raad.

Benoeming Offermanns lijkt uitgesloten nu

De benoeming van Offermanns lijkt uitgesloten nu het bewijs dat hij de informatie van Van Rey heeft aangenomen zo hard is, schrijven redacteuren Joep Dohmen en Paul van der Steen vandaag in NRC. Justitie beschouwt het als het aannemen van een gift of dienst, en daarmee strafbaar corrupt gedrag. Offermanns zal daarom ook in zijn huidige baan – hij is burgemeester van Meerssen – niet te handhaven zijn.

Jos van Rey (67) maakte in 1974 zijn debuut in de Roermondse gemeentepolitiek. Behalve raadslid was hij zeventien jaar wethouder. De liberaal zat ook in de Tweede Kamer en Provinciale Staten. Sinds vorig jaar is hij Eerste-Kamerlid voor de VVD.

Ricardo Offermanns (48) is sinds 2006 burgemeester van het Zuid-Limburgse Meerssen. Daarvoor was hij burgemeester van Roerdalen en fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad van Kerkrade. Offermanns is behalve bestuurder ook voorzitter van de VVD-Limburg.

De VVD-partijleiding heeft tot nu toe niet publiekelijk gereageerd.