Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Italië veroordeelt wetenschappers na aardbeving - ‘belachelijk’

Een rechtbank in Italië heeft zeven wetenschappers veroordeeld voor doodslag omdat ze in 2009 de bewoners van het stadje L’Aquila onvoldoende hebben gewaarschuwd voor een allesverwoestende aardbeving. De zeven, leden van de zogenoemde Grote Risico-commissie, kregen elk zes jaar gevangenisstraf opgelegd.

Een ingestort gebouw na de aardbeving van 2009 in het dorpje Onna. Italiaanse wetenschappers zijn veroordeeld omdat ze de risico’s van de aardbeving niet goed zouden hebben ingeschat.
Een ingestort gebouw na de aardbeving van 2009 in het dorpje Onna. Italiaanse wetenschappers zijn veroordeeld omdat ze de risico’s van de aardbeving niet goed zouden hebben ingeschat. Foto AFP / Filippo Monteforte

Een rechtbank in Italië heeft zeven wetenschappers veroordeeld voor doodslag omdat ze in 2009 de bewoners van het stadje L’Aquila onvoldoende hebben gewaarschuwd voor een allesverwoestende aardbeving. De zeven, leden van de zogenoemde Grote Risico-commissie, kregen elk zes jaar gevangenisstraf opgelegd.

De veroordeelden kunnen in beroep gaan tegen de uitspraak. Tot die tijd hoeven zij hun straf waarschijnlijk nog niet uit te zitten.

In de hele wereld reageerden wetenschappers verontwaardigd op het proces, dat zij afdeden als belachelijk. Volgens hen is het onmogelijk aardbevingen te voorspellen. “Dit is een treurige dag voor de wetenschap”, zei seismoloog Susan Hough van het in Californië gevestigde U.S. Geological Survey. Dat Italiaanse collega’s veroordeeld zijn is een “klap in het gezicht”.

Onder de veroordeelden zijn enkele van Italiës meest vooraanstaande en internationaal gerespecteerde seismologen en geologen, zoals Enzo Boschi, voormalig hoofd van het nationale Instituut voor Geofysica en Vulkanologie. Boschi:

“Ik ben terneergeslagen, wanhopig. Ik dacht dat ik zou worden vrijgesproken. Ik begrijp nog steeds niet waar ik voor veroordeeld ben.”

De zeven werden vervolgd voor het geven van ‘onjuiste, onvolledige en tegenstrijdige informatie’ over lichte trillingen die bewoners van L’Aquila in de weken en maanden voorafgaand aan de aardbeving voelden. Volgens justitie was er voldoende grond te waarschuwen voor een aardbeving.