‘Aantal ziekenhuispatiënten daalt onverwacht’

Artsen en verpleegkundigen rond een ziekenhuisbed in Nijmegen. Foto Hollandse Hoogte / Frank Muller
Artsen en verpleegkundigen rond een ziekenhuisbed in Nijmegen. Foto Hollandse Hoogte / Frank Muller Artsen en verpleegkundigen rond een ziekenhuisbed in Nijmegen. Foto Hollandse Hoogte / Frank Muller

Het aantal patiënten dat een bezoek brengt aan een ziekenhuis is tot nu toe minder hoog dan verwacht. Dat blijkt uit een rondgang van het Financieele Dagblad langs 25 ziekenhuizen.

En dat terwijl de zorgvraag de afgelopen jaren juist steeg met 5 met 7 procent.

Veertien van de ondervraagde ziekenhuizen geven aan dat het aantal patiënten nauwelijks groeit of zelfs daalt, schrijft het FD. Slechts zes ziekenhuizen groeien zoals verwacht met enkele procenten.

“We snappen er niets van”, zegt Bart Berden van het Tilburgse Elisabeth Ziekenhuis.

“Er wordt minder geopereerd en er komen minder mensen bij de poliklinieken. En bij de ziekenhuizen in de omgeving zie je precies hetzelfde, dus het is niet alsof die patiënten daarnaartoe zijn gegaan.”

De ziekenhuizen vermoeden dat mensen door het hogere eigen risico zorg uitstellen, schrijft de krant. Ook doen huisartsen mogelijk meer zelf en verwijzen zij minder snel door.

Volgens de krant dreigen er veel ziekenhuizen te moeten ingrijpen, doordat de inkomsten dalen. Vorige week maakte het Kennemer Gasthuis in Haarlem bekend 250 arbeidsplaatsen te schrappen. Dat was naast het afnemend aantal patiënten ook het gevolg van bezuinigingen in de zorg en stijgende loonkosten, verklaarde het ziekenhuis.