Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

De ovendeur als extra televisiescherm

Natte iPhones schijn je te kunnen drogen in een oven op 40 graden Celsius. Mocht u het willen uitproberen en het pakt anders uit: please don’t shoot the messenger. Ik geef alleen maar door wat ik lees in een rapport van collega kookschrijver Karin Luiten, waarin zij de resultaten bespreekt van een oven-enquête die ze

Natte iPhones schijn je te kunnen drogen in een oven op 40 graden Celsius. Mocht u het willen uitproberen en het pakt anders uit: please don’t shoot the messenger. Ik geef alleen maar door wat ik lees in een rapport van collega kookschrijver Karin Luiten, waarin zij de resultaten bespreekt van een oven-enquête die ze hield onder haar lezers.

Uit die enquête blijkt dat respondenten hun oven het meest gebruiken voor ovenschotels (92%), daarna voor het opwarmen van gerechten en het bakken van broodjes (86%) en daarna voor taart en gebak (75%).

Maar ook wordt duidelijk dat voor bijna 1 op de 10 mensen de oven een extra keukenkastje vormt. En dan is er nog de respondent die schrijft: „Ik kan als een intens tevreden huisvrouw op een krukje voor de oven zitten, kijken naar wat er binnen gebeurt.”

Die mevrouw kan haar hart ophalen met Koken met Karin – Handboek Oven, dat onlangs verscheen en de aanleiding vormde voor de enquête (uitgeverij Nieuw Amsterdam). Ze zou bijvoorbeeld voor het venstertje van haar oven kunnen gaan zitten om te zien hoe het beslag voor Karins choco-inzaktaart langzaam maar zeker tot leven komt, opzwelt, bijna explodeert, om vervolgens als een plumpudding in elkaar te zakken zodat-ie lekker smedig wordt van binnen en je de krater die is ontstaan kunt vullen met zoete kaneelroom en walnoten.

Lijkt me intens bevredigend. Beter dan mindfullness.

Zoals al Karins werk is ook dit boek buitengewoon praktisch in gebruik. Alle recepten worden duidelijk en uitgebreid beschreven, voorzien van tips, van stap- voor stapfoto’s en van de onder haar fans overbekende, vrolijke tekeningetjes.

Van de 150 recepten is de helft hartig en de andere helft zoet. En allemaal zijn ze prima te doen voor de nog niet zo heel ervaren thuiskok. Nou ja, met een oven dan natuurlijk. En een krukje om ervoor te zitten.

Verwarm de oven op 200 graden. Vet een ovenschaal in met een klontje boter.

Snij de witlof in stukjes en doe erin. Rasp de kaas, houd een klein handje apart en doe de rest bij de witlof. Snij de ham in reepjes en voeg ook toe aan de witlof. Doe er wat zout bij en flink wat zwarte peper uit de molen.

Hussel alles door elkaar. Besprenkel met slagroom en bestrooi ten slotte met de achtergehouden kaas. Zet 20 minuten in de oven tot de kaas gegratineerd is en de witlof gaar is maar nog lekker een beetje bite heeft.

Ovenschotel witlof

Voor vier personen:

800 gram witlof

150 gram achterham

200 gram belegen boerenkaas

100 ml slagroom

zout en peper uit de molen

boter voor invetten