Chebet wint net als vorig jaar de marathon van Amsterdam

Keniaan Wilson Chebet komt als eerste over de finish in het Olympisch Stadion tijdens de Marathon van Amsterdam. Chebet liep een tijd van 2 uur, 5 minuten en 40 seconden over de 42,195 kilometer.
Keniaan Wilson Chebet komt als eerste over de finish in het Olympisch Stadion tijdens de Marathon van Amsterdam. Chebet liep een tijd van 2 uur, 5 minuten en 40 seconden over de 42,195 kilometer. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Wilson Chebet heeft vandaag in een parcoursrecord de marathon van Amsterdam op zijn naam geschreven. De 27-jarige atleet uit Kenia, die vorig jaar ook al de beste was in de hoofdstad, kwam na 2 uur, vijf minuten en veertig seconden over de finish in het Olympisch Stadion.

Hij scherpte daarmee de oude toptijd vier seconden aan. Chebet demarreerde na zo’n 37 kilometer uit de kopgroep en soleerde vervolgens naar de zege. Tweede en derde werden - op ruime afstand - respectievelijk Bentayehu Assefa en Abrha Gebretsadik. Beide Ethiopische debutanten liepen in twee uur, zes minuten en tweeëntwintig seconden.

Butter duikt onder persoonlijk record

Michel Butter, die vorig jaar de nationale marathontitel veroverde, dook in Amsterdam ruim onder zijn persoonlijk record. Met een tijd van twee uur, negen minuten en achtenvijftig seconden haalde de 26-jarige Castricummer ruim drie minuten van zijn oude toptijd af.

Butter is na Kamiel Maase en Gerard Nijboer de derde Nederlander die onder de twee uur en tien minuten loopt. Hij plaatste zich tevens voor het WK atletiek, volgend jaar in Moskou.

Hailu verbetert parcoursrecord

Meseret Hailu heeft vandaag bij de marathon van Amsterdam bij de vrouwen gewonnen: met een tijd van twee uur, eenentwintig minuten en negen seconden verbeterde ze het parcoursrecord. Op een seconde na rende de Ethiopiër een minuut sneller dan haar landgenote Tiki Gelana vorig jaar.

Haar eigen record verbeterde ze zes minuten. Eerder deze maand werd Hailu al wereldkampioen halve marathon in Bulgarije. Tweede werd Eunice Kirwa, die ook onder het record van Gelena bleef. Ze rende in twee uur, eenentwintig minuten en eenenveertig seconden.