Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Hard bewijs tegen Van Rey en Offermanns - posities onhoudbaar

Jos van Rey in 2011.
Jos van Rey in 2011. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Het bewijs dat de Roermondse wethouder en VVD-senator Jos van Rey zijn ambtseed geschonden heeft, door te lekken tijdens de procedure voor een nieuwe burgemeester in Roermond, is onweerlegbaar. Het Openbaar Ministerie beschikt over een opname van een afgeluisterd telefoongesprek tussen Van Rey en VVD-burgemeesterskandidaat Ricardo Offermanns.

Daarin speelt Van Rey twee vragen door die de sollicitatiecommissie Offermanns zou gaan stellen. Een van de vragen ging over veiligheid, een belangrijk VVD-thema.

De bandopname van het telefoongesprek is vrijdag door de rijksrecherche afgespeeld tijdens het horen van getuigen, onder wie VVD-fractievoorzitter Dre Peters. Die bevestigt dit tegenover NRC Handelsblad.

Fractie dringt aan op terugtreden van Van Rey

Tijdens een gistermiddag gehouden vergadering van de Roermondse VVD-raadsfractie heeft Van Rey toegegeven dat hij Offermanns heeft gebeld tijdens de sollicitatieprocedure, melden fractiebronnen. De fractie heeft Van Rey gevraagd om hangende het onderzoek tijdelijk terug te treden als wethouder.

Van Rey weet dat hij fout gemaakt heeft

“Hij is zichzelf bewust dat hij het beter niet had kunnen doen”, zegt fractievoorzitter Peters die benadrukt dat de informatie die Van Rey heeft doorgespeeld geen beslissende rol gespeeld heeft in de keuze voor Offermanns. De VVD’er is door de gemeenteraad bij de minister van Binnenlandse Zaken voorgedragen als nieuwe burgemeester.

Benoeming Offermanns uitgesloten

De benoeming van Offermanns is uitgesloten nu het bewijs, dat hij de informatie van Van Rey heeft aangenomen, zo hard is. Justitie beschouwt het als het aannemen van een gift of dienst, en daarmee strafbaar corrupt gedrag. Daarop staat maximaal zes jaar cel. Offermanns zal daarom ook in zijn huidige baan - hij is burgemeester van Meerssen en voorzitter van de VVD-Limburg - niet te handhaven zijn. Begin volgende week wordt, volgens VVD-bronnen, bekend gemaakt dat zowel Van Rey als Offermanns tijdelijk zullen terugtreden. Offermanns heeft zich vrijdag ziek gemeld. De VVD-partijleiding heeft tot nu toe niet publiekelijk gereageerd.

‘Corruptieonderzoek gaat over vastgoeddeals en relatie Van Rey met ontwikkelaars’

Het bewijs dat Van Rey zijn partijgenoot hielp in de burgemeestersprocedure is bijvangst in een groter corruptieonderzoek. Al enige maanden werd de telefoon van Van Rey afgetapt. Het corruptieonderzoek heeft betrekking op vastgoeddeals in Roermond en de relatie van Van Rey met projectontwikkelaars, onder wie Piet van Pol. Dat bevestigt fractievoorzitter Dre Peters.

Volgens Peters heeft Jos van Rey tijdens de fractievergadering gistermiddag verklaard dat er op dit punt “niets nieuws” is dat al niet bekend was uit het rapport van de commissie die vorig jaar zijn banden met ontwikkelaar Van Pol heeft onderzocht.

De onderzoekscommissie concludeerde dat bij de vriendschap tussen de wethouder en de projectontwikkelaar sprake was van “een jarenlange en evidente schijn van belangenverstrengeling”. In twee gevallen constateerden de onderzoekers daadwerkelijke belangenverstrengeling. Van Rey mocht daarna van de gemeenteraad blijven als wethouder.

Peters zegt dat de fractie Van Rey nadrukkelijk gevraagd heeft naar de corruptieverdenkingen:

“We hebben hem gevraagd: ‘Jos, heb je iets nieuws gehoord tijdens je verhoor?’ Hij zei: ‘Nee, er is niks anders dan al in het onderzoeksrapport staat’.”

Jos van Rey wil niet reageren. Justitie ook niet.

Morgen meer hierover in nrc.next en NRC Handelsblad.