Woordvoerder Gaddafi exact jaar na dood Libische dictator opgepakt

Moussa Ibrahim tegenover de pers in augustus. Foto AP / Dario Lopez-Mills

Hij was tijdens de revolutie in Libië veelvuldig in beeld om in vloeiend Engels te beklemtonen dat er bijvoorbeeld geen opstand was. Maar na de val van Tripoli in augustus 2011 verdween Moussa Ibrahim plots in het niets. Nu, precies een jaar na het overlijden van Moammar Gaddafi, is het mondstuk van het regime gearresteerd.

Reuters meldt dat Ibrahim 70 km ten zuiden van de Libische hoofdstad is opgepakt. Hij zou zijn gearresteerd door troepen van de Libische regering, aldus een verklaring van de kersverse premier Ali Zeidan. Volgens AP heeft de nieuwsdienst in Libië het bericht ook bevestigd gekregen van de regering.

Als spreekbuis van Gaddafi en zijn gevolg was Moussa Ibrahim ten tijde van de revolutie in Libië veelvuldig te zien en te horen. In het Engels stond hij de pers te woord die verbleef in een luxueus hotel in Tripoli.

Moammar Gaddafi werd vandaag precies een jaar geleden gedood in zijn geboortestad Sirte. Hij werd daar door een menigte opstandelingen uit een afvoerpijp gehaald. Vandaag de dag lijkt niemand te rouwen om zijn dood, maar is Libië ook nog niet echt bevrijd, stelt Al Jazeera: