Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Partijgenoot VVD’er Van Rey ook verdacht van corruptie

VVD-burgemeester Ricardo Offermanns (tweede van rechts) arriveert bij een extra vergadering van de Limburgse provinciale staten. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Ricardo Offermanns, burgemeester van Meerssen en voorzitter van de VVD Limburg, wordt ook verdacht van corruptie in het onderzoek dat justitie doet naar Jos van Rey, VVD-senator en wethouder in Roermond. Dat meldt NRC Handelsblad vandaag. Offermanns, die is voorgedragen als burgemeester van Roermond, zou tijdens de procedure die aan de voordracht voorafging de vragen die hij kon verwachten hebben gekregen van Van Rey. Justitie ziet dat als een gunst of dienst die hij niet had mogen aannemen.

Van Rey wordt verdacht van schending van zijn ambtseed. Justitie stuitte op het lekken tijdens een al langer lopend onderzoek tegen Van Rey wegens het aannemen van smeergeld. Details over dat onderzoek zijn niet bekendgemaakt.

Offermanns in september voorgedragen als burgemeester

De Rijksrecherche deed gisterochtend een inval in de woning van Van Rey. Hij werd meegenomen voor verhoor. Rechercheurs doorzochten ook zijn werkkamer in het stadhuis en de woningen van zijn zoon en dochter. Bij de doorzoekingen is beslag gelegd op computers, digitale bestanden en administratie.

De wethouder was als adviseur van de vertrouwenscommissie betrokken bij de procedure van de gemeenteraad voor de opvolging van burgemeester Henk van Beers. In september is Offermanns door de gemeenteraad, op advies van de vertrouwenscommissie, voorgedragen als nieuwe burgemeester.

Offermanns ‘weet van niks’

Offermanns wil niet reageren: “Ik weet van niks.” Binnenlandse Zaken zegt dat Offermanns nog niet officieel is benoemd. Verder geeft het ministerie geen commentaar. Aangenomen wordt dat Offermanns en Van Rey hangende het onderzoek zullen terugtreden.

Van Rey is een van de boegbeelden van de VVD in het zuiden en tevens vastgoedmiljonair. Hij raakte vorig jaar in opspraak door zijn nauwe banden met een bevriende projectontwikkelaar. Het is de tweede keer in korte tijd dat een VVD-bestuurder in verband wordt gebracht met corruptie. Gisteren begon de rechtszaak tegen de Noord-Hollandse oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers.