Uitgelicht

Film

Burn After Reading (Ethan en Joel Coen, 2008, VS/GB/F). George Clooney in het laatste deel van zijn ‘idiotentrilogie’ (na O Brother, Where Art Thou? en Intolerable Cruelty), als gladde, ijdele schuinsmarcheerder die met alles denkt weg te komen. Brad Pitt is een lust voor het oog als springerige baby, John Malkovich lijkt vooral zichzelf als verzuurd CIA-middenkader met vlinderstrikje dat verbeten naar houvast klauwt terwijl de grond onder zijn voeten wegzakt.RTL5, 20.30-22.20u.

Insomnia (Christopher Nolan, 2002, VS). Voor zijn derde speelfilm baseerde de regisseur van Memento zich op eerder verfilmd materiaal: de gelijknamige Noorse thriller (1997) van Erik Skjoldbjaerg. De aan slapeloosheid lijdende rechercheur Dormer (Al Pacino) komt in de eeuwige zomernacht van Alaska aan om een moord op te lossen en ontmoet er zijn tegenstrever Robin Williams.Net5, 20.30-22.55u.

Magnum Force (Ted Post, 1973, VS). Tweede film met Clint Eastwood als eigenzinnige inspecteur Callahan, mist de morele ambivalentie van de originele Dirty Harry. De serie appelleerde aan het ressentiment jegens de rechten van criminelen die door een vormfout vrij komen. Gelukkig waakt ‘Dirty’ Harry Callahan over ons. Hij maalt niet om bureaucratische rompslomp en legt de slechteriken ter plekke om met zijn kolossale Smith & Wesson Model 29 .44 Magnum revolver. Deze keer zit hij achter een stel verkeersagenten aan die eigen rechter spelen.SBS6, 00.50-03.05u.

Le silence de Lorna (Jean-Pierre en Luc Dardenne, 2008, B/F/I/D). Net als in hun andere films laten de Dardennes zien hoe aan de rafelranden van het kapitalisme de intiemste emoties en relaties van mensen tot handelswaar zijn gemaakt. Lorna (Arta Dobroshi) is een jonge Albanese in Luik. Ze is een schijnhuwelijk aangegaan met heroïnejunk Claudy (Jérémie Renier) om een Belgisch paspoort te kunnen krijgen en in aanmerking te komen voor een banklening. Daarna staat nóg een schijnhuwelijk op stapel, met een rijke Rus. Daarvoor moet Claudy eerst uit de weg worden geruimd met een overdosis. Pas als het te laat is begint Lorna’s geweten op te spelen. BBC 2, 01.55-03.35u.

Informatief

Natural World: Queen of tigers. Documentaire over het leven van Machli, de meest gefilmde wilde tijger ter wereld. Cameraman Colin Stafford-Johnson keerde nog één keer terug naar India om deze moeder van negen welpen, nu in de herfst van haar leven, te filmen. BBC 2, 22.00-23.00u.

Hoe heurt het eigenlijk... in Hilversum? De Nederlandse man behoort tot de slordigst geklede van de Westerse wereld en Jort Kelder gaat dat laten zien aan de hand van de aanwezigen bij het Televizier-Ring Gala, vanavond in Carré.Ned.1, 22.20-23.00u.