Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘ROC Zadkine verkeert in financiële problemen - ondergang dreigt’

ROC Zadkine verkeert in financiële problemen. Foto ANP / Marco de Swart

Het Rotterdamse ROC Zadkine vecht door een miljoenentekort tegen de ondergang. Dat schrijft de Volkskrant vandaag. De onderwijsinstelling sluit het boekjaar 2012 naar verwachting af met een verlies van negentien miljoen euro. Vorig jaar was het verlies al vijftien miljoen euro.

Door het miljoenentekort moet de mbo-school met bijna achttienduizend leerlingen en tweeduizend werknemers 150 extra voltijdsbanen schrappen en honderdduizend vierkante meter aan gebouwen verkopen. De ontslagen komen bovenop de 275 banen die dit voorjaar werden geschrapt. De onderwijsinspectie plaatste Zadkine maandag in stilte onder de zwaarste vorm van financieel toezicht, schrijft de krant.

Aangekochte vastgoed oorzaak van problemen

De grote hoeveelheid aangekocht vastgoed is de voornaamste oorzaak van de problemen. De op 1 augustus aangetreden bestuursvoorzitter Luc Verburgh noemt het aankoopbeleid van zijn voorgangers “een beetje dom”. Tussen 2004 en 2007 kocht Zadkine een aantal panden om uit te breiden, maar kort daarop sloeg de crisis toe. Verburgh werd aangesteld om grote hervormingen door te voeren, kort nadat de toezichthouder van Zadkine het vertrouwen opzegde in het toenmalige bestuur.

De mbo-instelling is met de ministeries van Onderwijs en Financiën in onderhandeling over overheidshypotheken op de panden van Zadkine en herfinanciering van leningen. Dat zou dertig tot veertig miljoen euro op moeten leveren. Verburgh probeert in zijn hervormingen het onderwijsaanbod en leerlingen zo veel mogelijk te ontzien, maar ziet zich alsnog genoodzaakt ook het aantal opleidingen en leer-werktrajecten te verminderen.

Ook Amarantis kwam in de problemen

Eind vorig jaar kwam onderwijsgroep Amarantis al in de problemen wegens een schuld van tientallen miljoenen euro’s. Die werd veroorzaakt door de aankoop van vele nieuwbouwprojecten. Inmiddels is Amarantis gesplitst in vijf nieuwe onderwijsinstellingen.