Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Rabobank stopt sponsoring - zes vragen en antwoorden

Michael Boogerd achter ploeggenoot Marc Wauters tijdens een klim in het Waalse dorp Houffalize tijdens de 89e editie van Luik-Bastenaken-Luik. Foto ANP/Vincent Jannink

De Rabobank, de grootste sponsor die het internationale wielrennen ooit heeft gekend, is per direct gestopt met zijn profwielerploeg. Waarom komt de Rabobank juist nu met dit besluit? Verdwijnt de Raboploeg? En wat heeft de Rabobank als sponsor aan de wielerploeg gehad? Zes vragen en antwoorden.

1 Waarom stopt de Rabobank met zijn profwielerploeg?

Volgens financieel directeur Bert Bruggink van de Rabobank heeft de publicatie van het strafdossier van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada tegen oud-wielrenner Lance Armstrong tot het besluit geleid. Brugging zei vanochtend op een persconferentie:

“Het Usada-rapport is schokkend. We zijn geschrokken van de vele details over de wijdverbreide misstanden in het wielrennen. De maat is nu vol.”

Volgens Bruggink zijn de internationale wielersport en de wielerinstanties verziekt en is er geen uitzicht op verbetering.

Bekijk beelden van de persconferentie:

Rob Schoof, sportredacteur voor NRC Handelsblad, noemt het niet verrassend dat de Rabobank nu met dit besluit komt. Volgens hem staat de wielerwereld enorm onder druk na het usada-rapport:

“Er is ontzettend veel over de gehele wielerwereld heen gekomen, ook expliciet over de Raboploeg door verklaringen die in het rapport staan. De wielerwereld is jarenlang door-en door verrot geweest, weten we nu. De naam van de bank is onlosmakelijk verbonden aan de ploeg, en als sponsor wil je dat de sport een positief gevoel opwekt. Dat is nu verre van het geval.”

2 Hoe raakte de Raboploeg in opspraak?

De Raboploeg is de laatste dagen steeds verder in opspraak geraakt:

  • In het dossier tegen Armstrong  getuigde wielrenner Levi Leipheimer over een dopingprogramma bij de Rabobankploeg, waar hij tussen 2002 en 2004 fietste. Leipheimer zegt in zijn getuigenis doping te hebben gekocht van de ploegarts.
  • Gisteren werd bekend dat de naam van oud-Rabokopman Denis Mensjov is opgedoken in een onderzoek van de Italiaanse justitie naar de van dopingpraktijken verdachte wielerarts Michele Ferrari.
  • De internationale wielerunie UCI opende gisteren een strafzaak tegen Raborenner Carlos Barredo, op verdenking van dopinggebruik.

3 Verdwijnt de Raboploeg?

De profploeg onder de naam Rabobank houdt per direct op te bestaan. Bruggink liet vanochtend tijdens de persconferentie weten dat de contractuele verplichtingen worden nagekomen.  De bank richt daarvoor een aparte stichting op, waarvoor de mannen- en de vrouwenploeg het komende jaar kunnen rijden. Aan het eind van 2013 zijn alle contracten afgelopen. Harold Knebel, de directeur van de wielerploeg van Rabobank meldde tegenover NUsport dat de wielerploeg nog ‘minimaal’ één jaar in het peloton actief blijft.

4 Hoe succesvol was de Raboploeg voor de wielersport?

De Rabobank sponsort de profwielerploeg sinds 1996, die is uitgegroeid tot een van de belangrijkste wielerteams ter wereld. In 2001 won Erik Dekker de wereldbeker en in 2004 behaalde Michael Boogerd een grootse overwinning in een bergetappe van de Tour de France. De profploeg heeft altijd een schoon imago gehad, ondanks een aantal affaires.

In 2007 stond de Rabobankploeg op het punt om voor het eerst de Tour de France te gaan winnen. Maar geletruidrager Michael Rasmussen werd kort voor Parijs door de ploegleiding ontslagen nadat bekend was geworden dat hij voor de Tour dopingcontroles had ontweken. Rasmussen en de Rabobank zijn nog steeds in een rechtszaak verwikkeld.

5 Wat heeft de Rabobank als sponsor aan de wielerploeg gehad?

Financieel directeur Bert Bruggink van Rabobank zei vanochtend dat het rendement op het sponsorschap van de wielerploeg “onmogelijk is vast te stellen”. Maar er is wel een slag naar te slaan, schrijft economieredacteur Philip de Witt Wijnen vanmiddag in NRC Handelsblad.

Onmiskenbaar is de bank gegroeid sinds ze in 1996  175 miljoen euro in het professionele fietsen stak. De totale inkomsten bedroegen destijds 4,4 miljard euro, vorig jaar 12,7 miljard. De nettowinst nam toe van 741 miljoen euro tot 2,8 miljard.

Volgens de Witt Wijnen is de ontwikkeling van spaargeld wellicht een betere indicator.  Tenslotte dragen naamsbekendheid en imago van de bank bij aan de beslissing van een klant om er een rekening te openen.

Sinds 1996 nam het totale bij Rabobank geparkeerde spaargeld toe van 42,8 miljard naar 149,3 miljard euro. Een gigantische toename die de sponsorafdeling van de bank ongetwijfeld voor een deel aan haar actieve beleid zal willen toeschrijven. Maar afgezet tegen de Nederlandse spaarmarkt als geheel presteert Rabobank in recente jaren relatief slecht. In de afgelopen vijf jaar daalde Rabo’s marktaandeel van ruim 40 procent in 2007 tot 38,7 procent eind vorig jaar.

6 Wat zijn de reacties op het besluit van de Rabobank?

Marcel Wintels, voorzitter van de Nederlandse wielrenunie KNWU, noemde het besluit tegenover de NOS “een vreselijke klap”.

“Het is een vreselijke klap dat een sponsor als de Rabobank die al zo lang zo loyaal aan de sport verbonden is heeft moeten besluiten om te stoppen. (…) Ik zag dit de laatste dagen natuurlijk wel aankomen, maar het is triest dat dit besluit genomen moest worden. Ik respecteer het uiteraard. (…) Zij kwamen als sponsor vrijwel constant negatief in het nieuws en dat wil je als sponsor natuurlijk niet.”

Wielrenner Thomas Dekker, die ooit werd betrapt op het gebruik van doping, reageert op Twitter al volgt:

Twitter avatar DekkerThomas Thomas Dekker Heftig wakker worden. De Rabobank stop. Ik denk dat zei de goede weg waren ingeslagen maar het sneeuwballen effect van de laatste dagen was
Twitter avatar DekkerThomas Thomas Dekker er teveel aan. Jammer voor al die jonge renners die dupe van het verleden worden. Veel sterkte aan iedereen.

De Schotse renner David Millar, die uitgebreid boete deed nadat hij in 2006 was betrapt op epogebruik en voor twee jaar werd geschorst, schrijft in een reactie op Twitter:

Twitter avatar millarmind David Millar Dear Rabobank, you were part of the problem. How dare you walk away from your young clean guys who are part of the solution. Sickening.

Demissionair minister Schippers van Sport vindt dat de wielersport nu echt schoon schip moet maken. De minister tegenover de NOS:

“De dopingschandalen laten maar ruimte voor één conclusie: de wielrensport kan niet anders dan echt helemaal schoon schip maken. Dat is hun dure plicht aan iedereen die aan deze op zich prachtige sport veel plezier beleeft en wil blijven beleven.”

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad meerdere achtergrondverhalen over het stopzetten van de Rabobank van de sponsoring. Of lees de artikelen in de digitale editie (alleen voor abonnees)