Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Rabobank stopt sponsoring wielrenploegen - ‘de druk was veel te groot’

De Rabobank wielerploeg in een training ter voorbereiding op de Tour de France. Foto ANP / Koen van Weel

De Rabobank stopt met de sponsoring van de professionele wielersport. Vanaf 31 december is de bank niet langer sponsor van de Rabo mannen- en vrouwen wielerploeg, zo maakte het bedrijf vanochtend bekend.

Update 10.46: Er wordt door de Rabobank een stichting in het leven geroepen waar de huidige Raboploegen naar worden overgebracht. De renners worden hierdoor financieel gesteund, zonder te rijden in een shirt van de Rabobank. Dit gebeurt tot het jaar 2016, de duur van het huidige sponsorcontract. Het is daarom voor de renners niet mogelijk om nu nog over te stappen naar andere ploeg. Dat maakte de bank bekend tijdens een persconferentie.

Bert Bruggink, Financieel directeur van de Rabobank, maakte hierin expliciet duidelijk dat de jonge renner Marianne Vos gesteund blijft in haar olympische ambities. Zij behoudt de Rabobank als sponsor, alleen de manier waarop is nog niet helemaal duidelijk. Daar voegde hij aan toe dat de Rabo-renners die een contract tot eind 2013 hebben, kunnen blijven fietsen.

‘rapport is ronduit schokkend’

Aanleiding voor het besluit te stoppen met de sponsoring van de wielerploegen is het vernietigende rapport van de usada, de Amerikaanse dopingautoriteit over doping in de wielersport, dat een ruime week geleden verscheen. Bruggink noemde dit “ronduit schokkend”:

“Het gaat om wijdverbreide praktijken in allerlei geledingen van de wielersport. Voor ons maakt dit rapport de maat meer dan vol.”

Oud-Raborenner Leipheimer heeft bekend tegenover usada

Het onthullende onderzoeksrapport bevat onder andere de bekentenis van voormalig Raborenner Levi Leipheimer dat hijzelf, een ploeggenoot en een ploegarts betrokken waren bij dopinggebruik in de periode dat hij voor Rabobank reed. Huidig Raborenner Luis Leon Sanchez zou ook in het bewijsmateriaal voorkomen als klant van dr. Michele Ferrari die Lance Armstrong begeleidde in een omvangrijke dopinghuishouding.

Daarop werd gisteren bekend dat Carlos Barredo zich bij de UCI moet verantwoorden voor vermeend dopinggebruik. De internationale wielerunie is een disciplinaire procedure gestart tegen de 31-jarige Spaanse wielrenner van Rabobank vanwege de schommelende bloedwaarden in diens biologische paspoort.

De verklaring van Bruggink vormde een aanvulling op het schriftelijke bericht dat vanochtend van zijn hand verscheen:

“Het gaat met pijn in het hart, maar voor onze bank is het een onvermijdelijke beslissing. Wij zijn niet meer overtuigd dat de internationale professionele wielerwereld in staat is om een schone en eerlijke sport mogelijk te maken. Wij hebben niet het vertrouwen dat dit op afzienbare termijn ten goede zal keren.[...]

Wielrennen is een prachtige sport waaraan miljoenen Nederlanders plezier beleven en een groot deel van die Nederlanders is klant van de Rabobank. Maar ons besluit staat vast: we trekken ons terug uit de professionele wielersport. Het is pijnlijk, niet alleen voor de Rabobank, maar vooral voor de liefhebbers en de sporters die geen blaam treft.”

‘De wielersport is door-en door verrot geweest’

Rob Schoof, sportredacteur voor NRC-Handelsblad, laat weten dat dit besluit waarschijnlijk voortkomt uit de enorme druk die er op de wielerwereld staat na het usada-rapport:

“Er is ontzettend veel over de gehele wielerwereld heen gekomen, ook expliciet over de Raboploeg door verklaringen die in het rapport staan. Dit besluit is niet verrassend. De wielerwereld is jarenlang door-en door verrot geweest, weten we nu. De naam van de bank is onlosmakelijk verbonden aan de ploeg, en als sponsor wil je dat de sport een positief gevoel opwekt. Dat is nu verre van het geval. De druk die op de alle ploegen, dus ook de Raboploeg staat is veel te groot om hiermee door te gaan als bank.”

Schoof verwacht verder dat er nog veel meer “ellende” in de lucht hangt in de wielerwereld:

“De kans is groot dat veel andere grote sponsors van bijvoorbeeld Spaanse en Italiaanse ploegen zich nu ook terug gaan trekken. Nike heeft, door met Armstrong te stoppen, eigenlijk alle bestaande wetten voor sponsors beëindigd. De kans is aanwezig dat er nog flinke onthullingen volgen vanuit verschillende ploegen. Nog grotere ellende wilde de Rabobank waarschijnlijk voor zijn door er nu uit te stappen.”

Vorige week, na uitkomst van het Usada-rapport, verklaarde Rabobank niet te overwegen uit de wielersport te stappen. Heleen Crielaard, hoofd sponsoring van de bank zei toen:

“Als je al zeventien jaar in de wielersport investeert, ga je niet op basis van één rapport een snel besluit nemen.”

Bekijk hier de persconferentie van de Rabobank over het besluit.