Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

VVD-senator Jos van Rey verdacht van corruptie - inval in woning

Van Rey is een van de boegbeelden voor de VVD in het zuiden en tevens vastgoedmiljonair. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Het Openbaar Ministerie verdenkt Jos van Rey, senator voor de VVD en wethouder in Roermond, van corruptie. Ook zou hij vertrouwelijke informatie gelekt hebben om zijn partijgenoot Ricardo Offermanns te helpen in diens race om het burgemeesterschap van Roermond. Ook Offermanns, nu burgemeester van Meerssen, is verdachte.

Dat blijkt uit een persverklaring die het Landelijk Parket heeft verspreid. De corruptiezaak staat los van de verdenkingen in de benoemingenprocedure.

Opsporingsambtenaren bij de woning van Jos van Rey, VVD-senator en wethouder in Roermond. Het Openbaar Ministerie verdenkt Van Rey van corruptie. Foto NRC / Chris Keulen

Opsporingsambtenaren bij de woning van Jos van Rey, VVD-senator en wethouder in Roermond. Het Openbaar Ministerie verdenkt Van Rey van corruptie. Foto NRC / Chris KeulenOpsporingsambtenaren bij de woning van Jos van Rey, VVD-senator en wethouder in Roermond. Het Openbaar Ministerie verdenkt Van Rey van corruptie. Foto NRC / Chris Keulen

De rijksrecherche deed vanochtend een inval in de woning van Van Rey. Hij is meegenomen voor verhoor. De Rijksrecherche doorzocht ook zijn werkkamer in het stadhuis, alsmede de woningen van zijn zoon en dochter in Roermond. Bij de doorzoekingen is beslag gelegd op computers, digitale bestanden en administratie.

De wethouder was afgelopen maanden als adviseur van de vertrouwenscommissie betrokken bij de procedure van de gemeenteraad voor een opvolger van burgemeester Henk van Beers. In september is de Limburgse VVD-voorzitter Offermanns door de gemeenteraad, op advies van de vertrouwenscommissie, bij de minister van Binnenlandse Zaken voorgedragen als nieuwe burgemeester.

Van Rey zou in de procedure zijn geheimhoudingsplicht hebben geschonden. Ook Offermanns is als verdachte verhoord. Offermanns zelf wil niet reageren: “Ik weet van niks.” Binnenlandse Zaken zegt dat Offermanns nog niet officieel is benoemd. Verder wil het ministerie geen commentaar geven. De voorzitter en de secretaris van de vertrouwenscommissie, de waarnemend burgemeester en de gemeentesecretaris, zijn vandaag als getuige gehoord.

Van Rey is VVD-boegbeeld in het zuiden

Van Rey is een van de boegbeelden voor de VVD in het zuiden en tevens vastgoedmiljonair. Hij kwam vorig jaar in opspraak nadat Dagblad De Limburger zijn nauwe banden met een bevriende projectontwikkelaar, Piet van Pol, had blootgelegd.

Een door B en W van Roermond ingestelde onderzoekscommissie concludeerde vervolgens dat bij de vriendschap tussen de wethouder van economische zaken en de projectontwikkelaar sprake was van “een jarenlange en evidente schijn van belangenverstrengeling”. In twee gevallen constateerden de onderzoekers daadwerkelijke belangenverstrengeling.

De doorzoekingen in de woningen van de zoon en dochter van Van Rey houden volgens justitie verband met de verdenking dat Van Rey zich heeft laten omkopen. In de woning van de zoon van Jos van Rey, is het bedrijf Liba Adviesbureau BV gevestigd. Dat staat op naam van de zoon en dochter van Van Rey. Het bureau organiseert en begeleidt verkiezingscampagnes voor Limburgse VVD’ers, onder wie Van Rey zelf, en het vergaart fondsen bij bedrijven. Een van die bedrijven is projectontwikkelaar Van Pol, verklaarde Van Rey eerder tegen NRC Handelsblad.

Het is de tweede keer in korte tijd dat een VVD-bestuurder in verband wordt gebracht met corruptie. Gisteren begon de rechtszaak tegen de Noord-Hollandse oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers.

Eerder vandaag schreven we over de verdenkingen op basis van een persbericht van het Landelijk Parket. Inmiddels heeft het OM gereageerd en is dit stuk op basis daarvan herschreven.