Hier woont het internet - kijkje bij Google

Foto Google.

Dankzij Google Maps, Google Earth en Google (indoor) Street view kunnen we praktisch elke plek op deze aardbol opzoeken en op ons scherm tevoorschijn toveren. Het bedrijf doet nu voor het eerst ook zelf mee met Google indoor Street View en gunt ons een kijkje in de datacenta en het kantoorleven.

Update: Maar wie goed kijkt naar de serverruimtes ziet vreemde dingen. Lees hier meer over de ‘transparantie’ van Google’s fotografie.

Niemand staat er waarschijnlijk erg bij stil, maar elke keer dat je iets Googelt, komt het verzoek terecht in een van de grote datacentra van Google. En die zijn enorm. Het Amerikaanse bedrijf gunt iedereen sinds deze week voor het eerst een kijkje binnen in de ruimtes, die er spectaculair uitzien, terwijl je misschien saaiheid zou verwachten.

Schakelborden in Council Bluffs, Iowa. De gele glasvezelkabels in het plafond die datacentra verbinden kunnen snelheden bereiken die 200.000 keer hoger liggen dan een normale internetverbinding thuis. Foto GoogleSchakelborden in Council Bluffs, Iowa. De gele glasvezelkabels in het plafond die datacentra verbinden kunnen snelheden bereiken die 200.000 keer hoger liggen dan een normale internetverbinding thuis. Foto Google

Robotarmen maken backups van alles in de tapebibliotheek, Berkeley County, South Carolina. Foto Google. Robotarmen maken backups van alles in de tapebibliotheek, Berkeley County, South Carolina. Foto Google.

Je kan natuurlijk gewoon grijze waterbuizen aanleggen, maar waarom geen kleur? In dit geval is het ook nog functioneel: de blauwe buizen vervoeren koud water, de rode buizen vervoeren warm water terug naar de koeling.

Waterbuizen voor koeling in het datacentrum The Dalles, Oregon. Foto GoogleWaterbuizen voor koeling in het datacentrum The Dalles, Oregon. Foto Google

Hacker News spoorde vervolgens een foto op waarop een Startrooper een datacentrum bewaakt in gezelschap van een R2-D2.

Foto Hacker NewsFoto Hacker News

Hacker News spoorde ook verschillende andere foto’s op die een blik achter de schermen laten zien van het kantoorleven van Google, zoals een medewerker die een greep doet in de koelkast. De werkomgeving ziet eruit zoals je van tevoren verwacht bij een bedrijf als Google: speels.

Google kantoor in Lenoir, Amerika. Foto Google indoor Street ViewGoogle kantoor in Lenoir, Amerika. Foto Google indoor Street View

Kantoor Google, Lenoir in Amerika. Foto Google indoor Street ViewKantoor Google, Lenoir in Amerika. Foto Google indoor Street View

Kantoor Google, Lenoir in Amerika. Foto Google indoor Street ViewKantoor Google, Lenoir in Amerika. Foto Google indoor Street View

Google kantoor, Lenoir in Amerika. Foto Google indoor Street ViewGoogle kantoor, Lenoir in Amerika. Foto Google indoor Street View

Een hacker vindt het er allemaal te gek uitzien:

“Google looks like such a cool company to work for. I’m sad I’ll never have the skill set to be hired by them.”

Hmm…zou Google Android binnenkort in de ban doen? Foto Google indoor Street ViewHmm…zou Google Android binnenkort in de ban doen? Foto Google indoor Street View

Bekijk meer foto’s hier.