Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Directeur Kunsthal: grote onzin dat het nachtslot er niet op zat

De Forensische Opsporing van de Politie Rotterdam-Rijnmond stelt sporen veilig.
De Forensische Opsporing van de Politie Rotterdam-Rijnmond stelt sporen veilig. Foto ANP / Robin Utrecht

De directeur van de Kunsthal, Emily Ansenk,noemt het tegenover de NOS ‘grote onzin’ dat het nachtslot er in de nacht van maandag op dinsdag niet op zat. Dat schreef Metro vanochtend.

Volgens de krant is het goed mogelijk dat de daders hulp van binnenuit hebben gehad, die het nachtslot eraf hadden gehaald. De daders kwamen volgens de beveiligers binnen via de zogeheten flippermethode, waarbij een stuk hard, buigzaam plastic tussen de deurpost en de deur gestoken wordt. Het zou verklaren waarom er geen braaksporen gevonden zijn.

Directeur Emily Ansenk noemde de beveiliging van het museum eerder deze week ‘state of the art’. Volgens het museum is heel bewust is gekozen voor zogeheten technische beveiliging, wat inhoudt dat er ‘s nachts geen bewakers aanwezig zijn.

De dieven kwamen binnen via een deur aan de achterkant van het gebouw aan de Westzeedijk en maakten in korte tijd zeven schilderijen buit. De doeken hebben een geschatte waarde van tussen de vijftig en honderd miljoen euro.

‘Beveiliging eerder niet op orde’

De beveiliging van de Kunsthal zou eerder dit jaar niet op orde zijn geweest, zo meldt het Algemeen Dagblad vanmorgen. Twee bezoekers kwamen na sluitingstijd vast te zitten omdat bewakers ze niet hadden opgemerkt. De ruimte waarin ze zaten opgesloten zou dezelfde ruimte zijn geweest als waaruit de schilderijen zijn gestolen. Uiteindelijk zijn de bezoekers via de nooduitgang naar buiten gegaan. De beveiliging zou dat pas na tien minuten hebben opgemerkt.

Tientallen tips

Er zijn tientallen tips binnengekomen over de roof van schilderijen uit de Kunsthal, zo maakte de Rotterdamse politie gisteren bekend. Ze worden op dit moment op bruikbaarheid getoetst. Ook is met “verschillende getuigen” gesproken. De politie roept mensen die in de aanloop naar de roof in de Kunsthal zijn geweest zich te melden als zij opvallende dingen hebben gezien of gehoord.