Chinees machtsvertoon nabij eilanden

Met elf schepen van de marine, de visserijinspectie en de kustwacht heeft China vandaag laten zien elk moment in staat te zijn omstreden eilanden in de Oost-Chinese Zee te kunnen bezetten. De oefening van de Chinese marine bij de eilanden, die in het Chinees Diaoyu en in het Japans Senkaku heten, had, gezien de aandacht van de Chinese staatstelevisie, duidelijk tot doel een show op te voeren in de aanloop naar diplomatieke onderhandelingen.

De vlootbewegingen bij de eilanden die door zowel China als Japan worden geclaimd, zijn volgens het staatspersbureau Xinhua bedoeld ter voorbereiding „op noodgevallen waarin de territoriale integriteit van China” wordt bedreigd. Tv-kijkers zagen vanochtend beelden van een fregat, een bevoorradingsschip, een raketafweerschip en een schip dat onderzeeboten ondersteunt in de buurt van de Diaoyu/Senkaku.

Volgens de directeur van het Marine-instituut van de Shanghaise Universiteit voor Politieke Wetenschappen, een nauw aan de marine gelieerde instelling, moeten de vlootoefeningen laten zien dat de marine bereid is alles te doen om de Chinese soevereiniteit te verdedigen. „Het is heel duidelijk een vertoon van kracht”, aldus professor Ni Lexiong. Hij legt een verband met komende gesprekken tussen China en Japan om te pogen het conflict te dempen. Die gesprekken worden nu voorbereid en zullen worden gehouden op het niveau van onderministers.

Als reden voor de aanwezigheid van schepen van de visserijinspectie en de kustwacht gaf Xinhua dat onlangs Chinese vissers waren bedreigd door de Japanse kustwacht. De vlootoefening van vandaag, deels in en deels vlakbij de wateren die door Japan worden gecontroleerd, is de tweede deze week. Dinsdag voer een Chinees flottielje dicht langs het Japanse eiland Okinawa, waar zich ook het hoofdkwartier van de Amerikaanse Zevende Vloot bevindt.

Deze beweging werd in de media gezien als een reactie op de viering van de zestigste verjaardag van de Japanse marine. In de wateren ten zuiden van Tokio gaf de hypermoderne Japanse marine toen samen met Amerikaanse en Australische schepen een show. Japan heeft ook aangekondigd volgende maand samen met de VS grote oefeningen te houden. Volgens de Japanse media zouden verschillende scenario's die betrekking hebben op de Diaoyu/Senkaku-eilanden worden geoefend, onder andere het scenario waarin een door een vreemde macht bezet eiland in de Oost-Chinese Zee wordt heroverd.