Aantal zieken door besmette zalm blijft snel toenemen

Het aantal mensen dat ziek is geworden door het eten van zalm die besmet was met de Salmonella Thompson-bacterie, blijft snel groeien. Volgens de laatste gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) zijn er nu 950 ziektegevallen geconstateerd. Van drie mensen is vastgesteld dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden. Het werkelijke aantal besmettingen ligt waarschijnlijk aanzienlijk hoger, stelt het RIVM. Voor salmonella-infecties bestaat geen meldingsplicht.

Bron van de besmetting was de vestiging van het Nederlandse visbedrijf Foppen in het Griekse Preveza. Daar is de aanwezigheid van de Salmonella Thompson, een van honderden verschillende salmonellabacteriën, vastgesteld in kunststoffen schalen waarop de zalm over de lopende band werd vervoerd. De bewuste productielijn was pas zes maanden in bedrijf. Foppen is een van de grootste leveranciers van gerookte zalm in Nederland. Begin oktober liet de Voedsel- en Waren Autoriteit alle zalmproducten van de firma uit de schappen halen.

Wanneer de besmetting precies is ontstaan is nog niet duidelijk. Directeur Roel Coutinho van het RIVM vermoedt dat dat aan het begin van de zomer is geweest. Het toezicht op de Griekse vestiging van Foppen ligt bij de Griekse autoriteiten.

De eerste besmettingen dateren van juli, in augustus zag het RIVM een snelle toename. Dat er niet eerder alarm is geslagen, is volgens Coutinho een gevolg van het feit dat de bron „verschrikkelijk lastig” is te achterhalen. „Mensen weten niet meer wat ze twee weken eerder hebben gegeten.”

Intussen hebben zich bij letselschadeadvocaat Yme Drost 76 slachtoffers gemeld voor een schadevergoeding. Drost denkt dat hij een goede zaak heeft tegen Foppen omdat het bedrijf zelf heeft vastgesteld dat de besmetting is veroorzaakt op de Griekse productielijn. „De fabrikant is verantwoordelijk voor de voedselveiligheid.” Hij stelt dat er sprake is geweest van onrechtmatig handelen. Drost benadrukt dat het gaat om een schadevergoeding voor de slachtoffers. Nederland kent geen smartegeld zoals de Verenigde Staten.